Protest radnika Zenicatransa ispred Gradske uprave

Grupa od 20-ak radnika Zenicatransa protestuje pred sjedištem Gradske uprave, gdje je u toku sjednica Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća.

„Radnici smatraju da je na djelu posljednji pokušaj Nadzornog odbora da donese odluke, koje su se i do sada pokazale pogubnim za rad preduzeća“, kazao je novinarima predsjednik Sindikata Zenicatransa, Husein Sarvan, dodajući da je u toku radnički bunt iza kojeg ne stoji Izvršni odbor Sindikata.

Nakon što nije udovoljeno zahtjevu članova Izvršnog odbora Sindikata da prisustvuju za danas najavljenoj sjednici Nadzornog odbora, radnici su odlučili da na ovaj način podrže aktuelnog direktora, Darmina Terzića, koji je, kako kažu, uspio osoviti na noge posrnulo preduzeće.

„Izuzev da podnesu kolektivnu ostavku, kako je to od njih na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zatražio i gradonačelnik, Sindikat neće podržati ni jednu novu odluku Nadzornog odbora“, izjavio je predsjednik Sindikata, Husein Sarvan.

On je podsjetio da je Sindikat Zenicatransa protiv Nadzornog odbora ovog preduzeća podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu, tvrdeći da je u protekle tri godine mandata, oštetio preduzeće za preko milion konvertibilnih maraka.

Protest se nastavlja i čeka se na ishod večerašnjeg sastanka Nadzornog odbora, od čega zavise i dalji potezi i odluke Sindikata. (Sanja Stević)