Danas se obilježava Svjetski dan romskog jezika

Danas se obilježava Svjetski dan romskog jezika koji je prvi put obilježen 5. novembra 2009. godine u Zagrebu, a na inicijativu Udruge za promovisanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj ˝Kali Sara˝, kada je održan prvi Simpozij o romskom jeziku, prilikom kojeg su okupljeni učesnici iz cijeloga svijeta donijeli povelju i deklaraciju Simpozija povodom Svjetskog dana romskog jezika, a koju su potpisali svi učesnici među kojima su bili i predstavnici Međunarodne unije Roma.

Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom kojega čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih. Ipak, većina Roma govori jezikom romani ćib. Zbog činjenice da je romski jezik nestandardiziran i dijalektički različit onemogućena je viša razina socio-lingvističke integracije i povezanost romskih zajednica, pa se može govoriti i o ugroženosti romskoga jezika.

„Danas je zasigurno jedan od najznačajniji zvaničnih romskih datuma kojim se obilježava značaj očuvanja romskog jezika, ali i romske kulture, tradicije i običaja. Romski jezik je jedan od najstarijih jezika porijeklom sa Indijskog podkontinenta, međutim, nažalost danas veliki broj Roma vrlo slabo poznaje taj jezik i svakim danom se sve više on gubi među romskom populacijom“ za naš portal rekao je Emir Abduzaimović, pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina.

Što se tiče obrazovanja i pismenosti Roma, u Zenici je situacija zadovoljavajuća, prema procjenama nevladinog sektora.

„Iako vrlo malo romske djece govori romski jezik, zadovoljni smo činjenicom da redovno idu u osnovnu i srednju školu. Po procjenama, skoro 98% djece sa područja grada Zenice redovno se školuje“ dodaje Abduzaimović. (Ajna N.)