Grad Zenica i Karitas Švicarske dodijelili 20 plastenika poljoprivrednicima

Danas su potpisani ugovori sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 metara kvadratnih sa dodatnom opremom putem sufinansiranja u projektu „Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u BiH.

„Projekat se implementira zajedničkim sredstvima Karitasa Švicarske, Grada Zenice i krajnjih korisnika i podrazumijeva nabavku 20 plastenika sa svom dodatnom opremom i sadnim materijalom. Po ovom pozivu bilo je predviđeno da 15 novih korisnika prvi put dobije plastenike, i pet korisnika koji su ranije koristili ova sredstava, a sada im je omogućeno da prošire svoju djelatnost”, kaže Senada Sejmenović, viša stručna saradnica za poljoprovredu Grada Zenice. “Svi se mi većinom dugo godina bavimo poljoprivredom i svaka pomoć koju dobijemo nam je dobrodošla. Većina nas i živi od ovoga i hrani svoju porodicu. Ovo je prilika koja nama znači puno jer nam daje mogućnost da dodatno zaradimo”, kazali su korisnici.

Ugovor je danas potpisalo 20 korisnika i to 15 novih korisnika, koji sa 20 posto nabavne vrijednosti plastenika sufinansiraju vlastitim sredstvima, i pet ranijih korisnika koji dodatno proširuju proizvodnju u zaštićenom prostoru, a koji sa 40 posto nabavne vrijednosti plastenika sufinansiraju vlastitim sredstvima.

Grad Zenica je za realizaciju ovog projekta osigurao 25 hiljada i 600 KM s ciljem unapređenja plasteničke proizvodnje.(B.Dorić)