UG “Život” organizovalo javnu tribinu o borbi protiv karcinoma dojke

Povodom obilježavanja mjeseca oktobra i borbe protiv karcinoma dojke, Udruženje građana „Život“ organizovalo je Javnu tribinu u Sali Gradskog vijeća Zenica.

Učesnici tribine bili su prim. dr. Harun Drljević, te članice udruženja koje su pobijedile ili se još uvijek liječe od ove zločudne bolesti.

Cilj Javne tribine je podizanje svijesti javnosti o raku dojke, kao i razbijanje predrasuda, te isticanje značaja ranog otkrivanja karcinoma.

„Ove godine u mjesecu oktobru organizovali smo pet edukativnih predavanja, a javna tribina je namijenjena građanstvu Zenice. U Zenici se veoma malo održava javnih tribina i edukativnih predavanja, jer se više održavaju u ruralnim područjima. Na ovoj javnoj tribini, pored doktora Dljevića, obratile su se i naše članice, jedna žena koja je preživjela rak prije 27 godine, i jedna mlađa članica koja je još uvijek u fazi liječenja“ rekla je Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja građana „Život“.

Doktor, kao i članice udruženja koje su govorile o svojoj bolesti, bili su otvoreni za sva pitanja žena koje su sinoć došle na tribinu.

Prim. dr. Harun Drljević, još jednom je naglasio bitnost ranog otkrivanja raka dojke, te pokušao da razbije, kako on kaže, karcenofobiju. Karcinom dojke, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, je u više od 90% slučajeva izlječiv. S tim u vezi, redovni samopregledi, pregledi kod doktora, skrining i odlazak na mamografiju od krucijalnog su značaja.

Ne postoji prevencija za rak dojke, on će se pojaviti ili neće, a jedino što je do nas je da programima ranog otkrivanja otkrijemo što manji tumor koji je prihvatljiv za liječenje i odličan za preživljavanje. Prema tome, osnova borbe protiv raka dojke su ustvari programi ranog otkrivanja koji treba da budu zadatak države. Na taj način ćemo uštediti ogromne pare, ali ćemo i zaštititi i produžiti život našim majkama, ženama, sestrama…“ rekao je prim. dr. Drljević.(Ajna N.)