Positive Tolerance – elektronski magazin o udruženjima sa područja Zenice

„Positive Tolerance“, koalicija za borbu protiv mržnje iz Zenice, pokrenula je kvartalni elektronski magazin o udruženjima koja djeluju na području grada Zenica pod nazivom „Zenica OCD Webzine 2019“.

Prvi broj predstavljen je danas u prostorijama udruženja „Forum građana“, te postavljen na web stranicu koalicije „Positive Tolerance“.

„Istražujući stanje kohezije u našem gradu došli smo do zaključka da, s obzirom na broj udruženja za koja se predpostavlja da ih ima oko 400-500, ne postoji partnerstvo. Po ugledu na političke snage u našem gradu, ali i državi, došlo je do različitih vrsta podjela što je, nažalost, dovelo do razjedinjenja mnogih udruženja, koji su slično političkoj sceni, osamostalili se, ali nisu postigli neke velike rezultate. Iz tog razloga, naš cilj je bio da pokušamo obezbijediti što veći broj udruženja, nevladinih organizacija koje imaju sličnu misiju i viziju, te su im fokus grupe slične, kako bi na taj način kroz različitu vrstu partnerstva radili na društvenoj koheziji u našem gradu i naravno kako bi lakše došli do sredstava i ostvarenja svojih ciljeva. U ovom prvom broju je jedan skup organizacija koje su se javile na javni poziv koji je bio objavljen u aprilu, ali nažalost, opet na tragu ovog što sam rekla, riječ je o samo nekih 20 organizacija“ istakla je Mirhunisa Bekraš, direktorica Udruženja „KAM“.

Magazin će izlaziti kvartalno, a u prvom broju predstavljena je koalicija koju čini desetak nevladinih organizacija. Ove aktivnosti podržala je i Gradska uprava, te je u toku izrada protokola za nevladine organizacije, kao i akcionog plana o načinima saradnje između organizacija civilnog društva i Gradske uprave.

„Gradska uprava podržava rad i aktivizam nevladinih i organizacija civilnog društva, a u cilju međusobne saradnje koja će doprinijeti pozitivnoj atmosferi i zajedničkom apliciranju na javne pozive međunarodnih i evropskih fondacija iz kojih se finansiraju nevladin sektor i organizacije civilnog drustva. To će doprinijeti poboljšanju uslova građanima i unapređenju lokalne zajednice. Koalicija je podržana samim javnim pozivom nevladinom sektoru da apliciraju na učešće u izradi webzine-a“ kazala je Mersida Čolić, stručna saradnica za NVO civilnog sektora. (Ajna N.)