ASuBiH – Socijalni dan: Zenički srednjoškolci proveli radni dan u RTV Zenica

Već četvrtu godinu srednjoškolci BiH obilježavaju „Socijalni dan“. 18. oktobra oni iz učionica i školskih klupa odlaze na radno mjesto, a poslodavci za svakog srednjoškolca uplaćuju dnevnice.

Ove godine 2094 srednjoškolaca, iz 52 lokalne zajednice će ih zaraditi svojim osmočasovnim dnevnim radom.

Adna Agičević učenica 1. razreda Prve  gimnazije i Imran Telalović učenik 3. razreda Ekonomske škole danas su svoj radni dan proveli u JP RTV Zenica. Oni su dva od 83 zenička srednjoškolca koji danas stiču uvid kako izgleda radni angažman. „Socijalni dan podrazumijeva doći na posao, ispuniti poslovna očekivanja, biti  tačan, odgovoran. Za mene je Socijalni dan vrsta pripreme za ono što me očekuje u budućnosti, a to je posao i poslovno okruženje“ , rekao nam je Imran.

Imran Telalović

Adna je mišljenja da je izuzetno bitno da se mladima pružila mogućnost sticanja radnog iskustva i na taj način se, možda, odluče za profesiju. “Iduće godine trebalo bi više srednjoškolaca učestvovati u Socijalnom danu jer je ovo odlična prilika da se već iz srednjoškolskih klupa stekne uvid kako to izgleda biti na radnom mjestu“, tvrdi Adna.

Adna Agičević

Socijalni dan ove godine ima podršku svih Ministarstava na kantonalnom nivou, što je potvrdilo spremnost obrazovnih institucija za saradnju u projektu. Poslodavci za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnice, a zarađeni novac uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi za finansiranje omladinskih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ovo je dan kada mladi stiču  svoje prvo radno iskustvo, dobiju priliku da uče.

Imran je prvi put danas bio radio voditelj, rukovao radio miksetom, čitao vijesti. “Danas sam saznao koliko je bitna informacija koju čitam u program. Naučio sam šta znači odgovornost u pravom smislu te riječi“,- rekao je Imran nakon nekliko sati rada pred mikrofonom. Ovaj dan je i svojevrsna pomoć u odabiru moguće profesije.

892  preduzeća ove godine je srednjoškolcima ukazalo povjerenje, ponudilo šansu i podršku  njihovom radu. RTV Zenica danas je bilo izuzetno zadovoljstvo biti dio projekta Socijalni dan, ukazati dobrodošlicu, ponuditi radni angažman i upoznati Adnu i Imrana. (Zijada R.)