9. Sajam “Open'S” u znaku promocije domaćih proizvođača

Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona organizator je 9. sajma poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva OPENS 2019, koji je otvoren danas na Trgu Alije Izetbegovića. Sajam će trajati do subote.

Oko stotinu poljoprivrednih proizvođača ponudilo je danas svoje najkvalitetnije organske proizvode.

– Sajmovi su odlična prilika za nas proizvođače da pokažemo ono što radimo i da promovišemo domaću proizvodnju, mišljenja su brojni proizvođači koji su se predstavili danas u Zenici.

Cilj sajma i jeste, kako tvrde organizatori, omogućiti građanima Zenice i Zeničko – dobojskog kantona, pa i šire, povoljnu kupovinu domaćih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, te pomoći malim proizvođačima i obrtnicima u promociji i plasmanu njihovih proizvoda na domaće tržište. „Na ovom Sajmu često možete čuti moto „Hoću samo domaće“ jer želimo ukazati da su poljoprivredni proizvođači koji žele živjeti od svog rada jako ugroženi i da nam je pomoć dobrodošla. Ovo je prilika da pokažemo svoj rad i promovišemo domaće“, kazao je Nermin Marušić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Ovaj sajam podržala je Vlada Zeničko dobojskog kantona i Grad Zenica. Moramo dati podršku domaćoj proizvodnji a da bi ona bila pravovremeno plasirana moramo organizovati ovakve sajmove kako bi građani mogli vidjeti ono što naši proizvođači rade. Nadamo se da će naši građani prepoznati kvalitet ovih proizvoda i da će svojom kupovinom podržati domaće proizvođače, kazali su Fuad Kasumović , gradonačelnik Zenice i Mirza Ganić, premijer Zeničko- dobojskog kantona, koji su zajedno otvorili Sajam i poslali jasnu poruku kako im je ulaganje u domaću proizvodnju jedan od najvažnijih prioriteta u daljem radu.

U okviru Sajma sutra će biti organizovan i okrugli sto na temu „Održivost poljoprivredne proizvodnje“, a zadnjeg dana i Smotra narodnih igara i pjesama, te proglašenje najboljih ovogodišnjih izlagača. (B.Dorić)