Svjetski dan hrane: Procenat gojaznih u BiH sve veći

„Zdrava hrana i ishrana – izazov modernog svijeta“ tema je seminara, koji se danas, povodom Svjetskog dana hrane, održava u Zenici, a u organizaciji Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ovom prilikom, razgovara se na teme : Međunarodni dan hrane – svijet bez gladi, Brza hrana u gradovima, te Zdrava ishrana – izazov modernog svijeta. Predavači o ovim temama su doktor Jasmin Durmišević, doktorica Aida Filipović Hadžiomeragić i magistrica nutricionizma Maja Trifković.

„Zdrava ishrana trenutno je najveći javno zdravstveni izazov u svijetu i zato smo ovogodišnji Svjetski dan hrane i posvetili ovoj temi, jer se cijeli svijet, a i naša zemlja itekako susreću sa lošom ishranom, bogatom lošim, zasićenim masnoćama i rafiniranim šećerima“, ističe docent doktorica Aida Filipović Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

„Kao posljedicu toga na prostoru našeg entiteta istovremeno bilježimo pothranjenost, istina u niskim procentima, ali i narastajuću stopu gojaznosti, što je veliki izazov, jer se u oba slučaja bilježi nedostatak vitamina i minerala u organizmu, što sve zajedno dovodi do različitih vrsta oboljenja“, napominje doktorica Aida Filipović Hadžiomeragić.

„Nezdrava prehrana vodeći je faktor smrtnosti od nezaraznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke vrste raka“, navodi Maja Trifković, magistrica nutricionizma zeničkog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, pojašnjavajući da je zdrava prehrana zapravo dovoljna, sigurna, hranljiva i raznolika hrana, koja zadovoljava prehrambene potrebe pojedinca, a uključuje voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice, odnosno hrana, koja sadrži malo masti, šećera i soli. (Vesna Jovanović)