Koliki je uticaj zeničkih političara u centralama njihovih stranaka?

Svi zenički političari uglavnom zastupaju i specifične javne interese svoga grada, ali koliko takve inicijative prolaze u centralama stranaka, ne ovisi od njih samih.

Politička dinamika je složen proces, pogotovo u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Koliko su specifično zenička pitanja od javnog interesa zastupljena u političkim programima bosansko-hercegovačkih stranaka? Zenički SDP, sa šest Zeničana u svom Glavnom odboru, glasan je u artikulaciji interesa Zeničana i u tom smislu, kaže član Predsjedništva Stranke, Mladen Simić, nemamo nikakvih cenzura.

„Primjer toga je i priča o problemu zagađenja. Imamo podršku i centrale partije u tom smislu, koja ni jednom rječju nikada nije bila protiv onoga na čemu mi insistiramo, a to je da Mittal treba da radi i ne treba da nas truje. Mi to ponavljamo i istrajaćemo na tome“, kaže Simić.

Mladen Simić, SDP

Drugo je pitanje koliko i šta se može promijeniti kada jednom artikulisan zahtjev izađe iz stranačkih centrala na svjetlo dana. U političkom životu, jednako u parlamentarnom i unutarstranačkom, vrlo je bitno lobiranje i vještina argumentacije, ukazuje Jasmin Duvnjak, jedan među desetak Zeničana u Glavnom odboru Stranke demokratske akcije BiH.

„Zeničani, predstavnici Zenice i Zeničko-dobojskog kantona moraju imati dovoljno političkog afiniteta, talenta, političke argumentacije, ali i volje, kako bi, zajedno sa predstavnicima iz drugih sredina, radili na donošenju pravednijih rješenja i funkcionalnijih zakona“, ističe Duvnjak.

Jasmin Duvnjak SDA

Očita je ta potreba na primjeru inicijativa za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda, koje jednako zagovaraju predstavnici svih stranaka iz Zeničko-dobojskog kantona, ali već godinama – bezuspješno.

Svi naši sagovornici zapravo tvrde isto, da stranačke centrale podržavaju pravedna rješenja, bez obzira na razlike u interesima pojedinačnih zajednica.

„Mi nikad nismo imali pritisaka da djelujemo suprotno onome što je intres zenice i Zeničko-dobojskog kantona. Kada je u pitanju Zakon o pripadnosti javnih prihoda, naravno da mi iz Zeničko-dobojskog kantona nemamo isti stav kao kolege iz Sarajevskog kantona, ali mi nikad nismo bili pod pritiskom da podržimo rješenja koja nisu pravedna“, kaže Alma Kratina, članica Predsjedništva Demokratske fronte.

Alma Kratina, DF

Ipak, politička dinamika je složen proces, posebno u Bosni i Hercegovini i posebno ako se radi o – novcu.

Ono što je jednoj od dvije Zeničanke u Predsjedništvu DF-a najbitnije je podrška njenih sugrađana. „Zeničani od zeničkih političara trebaju glasnije zahtijevati da rade više, bolje i konkretnije u interesu svoga grada“, poručuje Alma Kratina. (Sanja Stević)