Sedad Dedić iz Zenice izabran u Predsjedništvo SDA BiH

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), koja je održana u Sarajevu, izabrani su članovi Predsjedništva, a Halid Genjac je dobio novi mandat na poziciji generalnog sekretara.

Izabrano je i preostalih 14 članova Glavnog odbora SDA, kao i rukovodstvo ovog stranačkog tijela na čijem čelu će biti Šerif Špago, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno su verifikovani mandati 83 člana Glavnog odbora, koji su izabrani na nedavno održanom sedmom Kongresu. U Glavni odbor će osim 97 izabranih po položaju ući predsjednik stranke, predsjednici regionalnih i kantonalnih odbora i predsjednik SDA Brčko Distrikta.

Uz Špagu u rukovodstvo Glavnog odbora izabrani su još zamjenice predsjednika Jasmina Tokić-Biščević i Mirela Mateša-Bukva te zamjenici predsjednika Željko Panić i Alija Tabaković.

Potom je Glavni odbor birao članove Predsjedništva s dvije liste, jedne koju je predložio predsjednik Bakir Izetbegović i druge na kojoj su imena ljudi koje su predložili prvi čovjek stranke i potpredsjednici.

“Na prijedlog predsjednika stranke Bakira Izetbegovića birani su članovi Predsjedništva SDA. Prvi krug izbora bio je sa šire liste, koja je brojala 22 kandidata. Tajnim glasanjem članovi Glavnog odbora su izabrali devet članova Predsjedništva. Prvih devet je izabrano tajnim glasanjem od više kandidata, a u drugom krugu se glasalo aklamacijom za listu koju je predložio predsjednik stranke”, kazao je Špago te dodao da će se u narednom periodu održati konstituisanje Predsjedništva stranke.

Izabrani članovi Predsjedništva SDA su Senad Bratić, Aljoša Čampara, Osman Čatić, Alma Čolo, Sedad Dedić, Emir Hadžihafizbegović, Elvir Hadžiomerović, Sanjin Kodrić, Čedomir Lukić, Dževad Mahmutović, Nermin Mandra, Admir Mulaosmanović, Fadil Novalić, Ramiz Salkić, Ivica Šarić, Denijal Tulumović i Haris Zahiragić.

“Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora usvojen je poslovnik o radu i plan aktivnosti stranke za provođenje izbora na nižim nivoima organizacije stranke. Znači, izbori u mjesnim, opštinskim, gradskim, kantonalnim i regionalnim odborima Stranke demokratske akcije. Taj plan predviđa da se sve aktivnosti nakon Sedmog kongresa i izbora svih organa stranke na svim nivoima završe najkasnije do 15. januara 2020. godine”, istakao je Špago.