Okončan program “Matrice novih ekspresivnih identiteta”

Program Udruženja „Kreativci“ iz Zenice, „Matrice novih ekspresivnih identiteta“, okončan je jučer u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, trajao je šest dana na tri lokacije u Zenici i Sarajevu,- Muzeju Grada Zenice, Srednjoj muzičkoj školi u Zenici, te Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

UG „Kreativci“ obezbijedilo je dva vrhunska predavača iz New Yorka koja su na liniji modernih tendencija u muzičkoj i likovnoj umjetnosti, profesora muzike Neda Ginsburga i profesoricu likovne umjetnosti Jill Slaymaker. Dvodnevna predavanja i praktične radionice u Zenici rezultirale su izvrsnim koncertom Osnovne i Srednje muzičke škole u Muzeju grada, kao i završnom likovnom izložbom polaznika predavanja Jill Slaymaker.
Program u Sarajevu imao je samo likovni segment. Sinoć je ova lijepa priča okončana u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, sa likovnom izložbom i mini koncertom učenica zeničke Srednje muzičke škole. Među zvanicama bili su i predstavnici Ambasade SAD-a u BiH. Majda Turkić iz UG „Kreativci“ i idejni tvorac projekta, ističe kako cijeli ovaj koncept za cilj ima vrhunsku umjetnost približiti mladim konzumentima u malim sredinama te da će ovo biti prvi u nizu projekata koji će otvoriti trajnu saradnju američkih predavača sa našim mladim umjetnicima.

Proteklih šest dana kroz predavanja i radionice prošlo je više od stotinu mladih ljudi iz Zenice i Sarajeva. (Danko Travar)