Pijace u Blatuši i Crkvicama i dalje odolijevaju konkurenciji

Kada govorimo o bilo kojoj vrsti tržišta, konkurencija je vrlo važan segment opstanka. Upravo je to slučaj i sa zelenim pijacama, posebno kada govorimo o manjim pijacama kakve su u Blatuši i u Crkvicama.

Prema riječima kupaca – uglavnom stanovnika Blatuše i Crkvica rado svoje nabavke svježeg voća i povrća vrše upravo ovdje, gdje je ponuda odlična, a cijene prihvatljive.

Amir Čustvić iz Blatuše kojeg smo zatekli na tamošnjoj pijaci kaže da se svakodnevno snabdijeva. „Uvijek je svježe, raznovrsna ponuda, radnice su uslužne, ekstra je. I cijene su prihvatljive, uvijek su na nivou onih na glavnoj pijaci“, kaže.

Međutim sve pristunije zelenare, kao i prodavci domaćih proizvoda na ulicama utječu na potražnju. Svjesni su toga i kupci, baš kao i zakupci.
„Ovi ljudi stvarno dobro rade. Uvijek je svježe, nabavljaju svakojake robe, od ranog jutra do kasnog popodneva, ali mislim da im nelojalna konkurencija znatno utječe na zaradu. Mislim na prodavce koji voće, povrće, pa i druge proizvode prodaju na ulici“, priča nam penzionerka Anita iz Blatuše, koja kaže na glavnu zelenu pijacu ode uglavnom zbog društva – s prijateljicama.

„Danas svako ima u ponudi voće i povrće. Svaka manja i veća prodavnica, ali je i zelenara sve više. Mislim da će nas zelenare na kraju sve zatvoriti“, riječi su Enise Mehmedović, koja svoj štand na pijaci u Blatuši ima više od decenije.

Ipak njihov kvalitet robe i usluga biva nagrađen lojalnošću.

Sugrađanin Kasim Harambašić stanuje u Lukovom Polju, ali je vrlo čest, kaže, kupac na pijaci u Crkvicama. Kaže ima mnogobrojnu porodicu, a ovdje je kvalitet robe zagarantiran, kao i usluga. Za cijene kaže da se mogu „durati”. Krenuo je u posjetu u bolnicu i zatekli smo ga kako kupuje breskve i banane.

Inače pijace u ovim naseljima rade ljeti do 18, a zimi do 16 sati. (Alma Huskić)