Servis centar „Dlan“ Zenica ostvaruje odlične rezultate

Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dlan“ sutra bilježi šest mjeseci od osnivanja i za to vrijeme su uradili mnogo više posla nego što su planirali.

Osnivanje servisa smještenog u zgradi Doma – porodice, pokazalo se itekako opravdanim, pa već razmišljaju o proširenju svojih usluga. No, zato im je potrebna dodatna podrška lokalne zajednice.

Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dlan“, pruža besplatne medicinske, psihološke, usluge rehabilitatora i druge, porodicama djece i osoba sa poteškoćama bez obzira na dob, vrstu i stepen poteškoće koji žive na području ZDK.

„Naš izvještaj za prethodni mjesec upućuje na to da smo imali više od 300 opservacija, kako osoba i djece, tako i njihovih roditelja. To je cifra kojom smo ipak pomalo iznenađeni, iako smo znali da će biti mnogo posla. Imamo već skoro stotinu korisnika usluga, a broj se iz dana u dan nanovo povećava“, kazao nam je direktor Srevisa Selvedin Dedić.

Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja „Dlan“ u osnivanju servis centra imalo je podršku od USAID-a kroz program podrške marginaliziranim grupama, kao i od kantona i Gradske uprave, od koje su u zgradi Doma porodice dobili prostorije na korištenje. No, zbog velikih potreba i velikog broja opservacija podrška im je i dalje potrebna.

„Nedostaje nam još sredstava. Naše usluge su besplatne i odnose se na cijelu porodicu osobe ili djeteta sa poteškoćama. Očekujemo od Grada i kantona veću podršku, kako bi radili dovoljno dobro i kvalitetno kako i zaslužuje te porodice. Potrebno nam je vozilo koje bi dovozilo recimo samohranu majku ili nenu s djetetom, ili osobom sa poteškoćama iz udaljenijih krajeva“, navodi Dedić.

Jedno od važnih pitanja koje brinu ove porodice osoba koje ne mogu samostalno da žive, jeste ostvarenje penzije poslije smrti roditelja. Tu je i dosta drugih problema, koje nastoje rješavati povezujući porodice i sistem. Ovih dana se pripremaju i za program obilježavanja svjetskog dana osoba sa cerebralnom paralizom i njihovih porodica. (Alma Huskić)