Problemi prevoza u prigradskim naseljima

Mještani pojedinih zeničkih prigradskih naselja, imaju dosta teškoća sa prevozom do grada, potvrdili su nam neki od njih.

“Do Ričica autobus Zenicatransa nije nikako vozio do prije nekih deset dana, kada je ponovo uspostavljen autobuski prevoz putnika, koji sada na relaciji Ričice Zenica, funkcioniše ali samo do 17 sati”, ističe Fadil Babić , mještanin Ričica, ističući da zbog neredovnog prevoza najveći problem imaju učenici ovog naselja.

Ovo nam je potvrdila i Ferida Cogo, vršilac dužnosti predsjednika Mjesne zajednice Ričice, navodeći da Zenicatransov autobus sad dolazi, ali da u više navrata nije radio po 15 ili 20 dana, pa nikad ne znaju da li će imati prevoz do grada, pogotovo radnici i učenici.
“Uz ovo problem imaju i oni mještani koji su uredno platili mjesečnu kartu, a i pored toga  nemaju siguran prevoz, nego ga moraju iznova obezbijediti, a i platiti”, naglašava gospođa Cogo.

Probleme sa autobuskim prevozom imaju i mještani Vrselja.

“Najveći su nam problem đačke linije od Vrselja do Zenice i obratno, jer nam sad autobus u 11:30 ne dolazi uopšte, u 13:40 ne vozi u Vrselje kao ni u 17:40, pa učenicima kojima je tada potrebna prevoz pješače dio puta do škole, a kiše i hladnoće su kalendraski na pragu”, ističe Sulejman Dizdarević, predsjednik MZ Vrselje.

“Liniju za Ričice sa redovnom vožnjom uspostavili smo prošlog ponedjeljka, dok za Saviće još nismo u mogućnoisti zbog radova, koji se izvode na dionici autoputa iznad Ričica, dok za Vrselje autobus ne saobraća jedino u 17:30, jer u tom terminu ova linija nije trenutno finansijski isplativa, pa tu voznu jedinicu i vozača uopućujemo na druge, opterećenije, linije”, pojašnjava Darmin Terzić, direktor Zenicatransa prevoz putnika.

“Zenicatrans je inače u zadnje vrijeme uradio mnogo na uspostavljanju redovnog autobuskog saobraćaja, kako bi pokrili sve linije na prostoru Grada Zenice i dosad smo uspostavili 99 posto naših linija na prostoru grada, te nam je jedino van funkcije linija prema Radinovićima, a i nju ćemo do kraja ove sedmice osposobiti”, ističe direktor Terzić, najavljujući da je krenula i četvrta jedinica znači pravac Bolnica – Donja Gračanica – Zenica, koja će saobraćati do 17 sati. (Vesna Jovanović)