Počela 192. sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrati Prednacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca koji uređuje kriterije i postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, njihova ovlaštenja, postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti i druga pitanja značajna za ovaj postupak, ako drugim zakonom nije drugačije određeno.

Donošenje ovog zakona predstavlja dio reforme radnog zakonodavstva s ciljem unaprjeđivanja prava na slobodno organizovanje i udruživanje u sindikate i udruženja poslodavaca, slobodu osnivanja i udruživanja u saveze i udruženja višeg nivoa, a u vezi s pravom na kolektivno pregovaranje s ciljem unaprjeđivanja ekonomskih i socijalnih interesa.

S ciljem usaglašavanja s presudama Ustavnog suda FBiH, Federalna vlada će se izjasniti o predloženim izmjenama Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona, Zakona o zemljišnim knjigama, kao i izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Na dnevnom redu je i prijedlog amandmana Vlade Federacije BiH na prijedloge Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH, Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri. Ovi amandmani postaju sastavni dio ovih zakona, a njihov zajednički cilj je stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.

Pred članovima Vlade su i prijedlozi za utvrđivanje javnih interesa za izgradnju regionalnog vodovoda Plava voda na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, te za izgradnju dionica autoceste Ozimica – Poprikuše u dužini od 12,9 kilometara i Medakovo – Ozimica na Koridoru Vc od 22 km.

Bit će razmatran izvještaj o poslovanju privrednih društava namjenske industrije u Federaciji BiH za 2018. godinu, u kojem je navedeno da je njihov ukupan lanjski prihod iznosio 285.873.368 KM, što je isto kao i prethodne godine, dok je prihod od izvoza iznosio 210.109.740 KM, što je četiri posto više u odnosu na isti period prethodne godine