“Talas hladnog vremena” u programu 59. festivala MESS

Internacionalni teatarski festival MESS, jedan od najstarijih i, prema mišljenju mnogih, zasigurno jedan od najrelevantnijih festivala u našoj zemlji i ove godine će se, pored Sarajeva i Tuzle, održavati i u našem gradu. 59. festivalska edicija počinje 28.septembra te će trajati sve do 4. oktobra ove godine.

Iznimno nas raduje činjenica da je jedna od predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uspjela zadovoljiti oštre kriterije prema kojima je festival MESS i prepoznatljiv, te će se tako, u okviru festivala Mali mess, odigrati  zenička predstava ‘Talas hladnog vremena’. Spomenuta predstava bit će izvedena pretposljednjeg dana festivala, 3. oktobra, na Maloj sceni BNP-a, Žarko Mijatović“, poručuje za Zenicainfo.ba Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

Bosansko narodno pozorište Zenica i direkcija festivala MESS mogu se pohvaliti intenzivnom višegodišnjom saradnjom. Sama zgrada BNP-a Zenica je među najkompleksnijim i najuslovnijim bosanskohercegovačkim ‘pozorišnim’ zdanjima, stoga spomenuta saradnja ne čudi.

BNP Zenica zasigurno je i jedan od najozbiljnijih partnera festivala jer smo mišljenja da, preko samog MESS-a, može doći i do međunarodne afirmacije bosanskohercegovačke kulture, koja je od iznimne važnosti i za državu i za društvo“, dodaje Begagić.

Talas hladnog vremena” je dramski tekst, čiji je autor Charles Way, dobio Guildovu nagradu za najbolji dramski tekst za djecu. Priča je to o tišini koja je zavladala u selima. O precima, korijenima i samom seoskom životu.(Lamija Pojskić)