Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, kiša se očekuje u sjevernim djelovima. Tokom dana, padavine se očekuju u većem djelu naše zemlje. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina. Većina padavina se očekuje u Bosni i to prije podne. U Hercegovini lokalno slaba kiša poslije podne.

Vjetar, slab do umjeren, na momente i pojačan, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje od 24 do 27 stupnjeva.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 8 stupnjeva, Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 13, Drvar, Gradačac, Livno, Sarajevo i Tuzla 14, Bihać, Grude, Jajce i Široki Brijeg 15, Banja Luka, Brčko, Prijedor, Srebrenica, Stolac, Zvornik 16, Mostar, Sanski Most i Trebinje 17 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

Jutarnja temperatura u Zenici, mjerena u 08:00 sati, iznosila je 16 stepeni.

Usljed promjene vremenskih prilika, opšta slika će biti loša u cijeloj Bosni i Hercegovini. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, glavobolje, nervoze, u noći problemi sa snom. Hroničnim bolesnicima, posebno astmatičarima i osobama sa kardiovaskularnim problemima, savjetujemo oprez, obzirom da će se osjet hladnoće pojačati zbog nižih temperatura i povećanog sadržaja vlage u zraku. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.