“Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu” i dalje među najprodavanijim knjigama

Knjiga „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“ već duže vremena je u vrhu liste najprodavanijih knjiga u Bosni i Hercegovini. To je još jedan od dobrih poteza izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice.

Knjiga britanskog historičara Marka Atile Hoarea “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“, privukla je veliku pažnju čitalačke i stručne publike 2013. godine kada je objavljena u Engleskoj. Njeno bosansko izdanje od strane IK Vrijeme Zenica, uz prevod Emira Suljagića, izazvalo je isti efekat i ovo obimno djelo je već mjesecima u vrhu liste najprodavanijih knjiga.

“Knjiga govori o odnosu bosanskohercegovačkih muslimana i Narodno osobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu”, kaže direktor IK „Vrijeme“ Zenica Muamer Spahić.

Donosi nam neke nove fascinantne detalje iz tog perioda i ukazuju na ljude čija je uloga u zvaničnoj istoriji ovih prostora izuzetno važna ali su bili gurnuti u drugi plan. Interes čitalačke javnosti neke može i da začudi obzirom da se radi o obimnom istoriografskom djelu, ali između korica otkriva se obilje spoznaja o bosanskim muslimanima u jednom osjetljivom istorijskom trenutku.

Upravo ova knjiga, Muameru Spahiću bila je inspiracija da u ediciji „Bosanski portreti”, uskoro objavi knjigu Avde Hume, „Moja generacija“. Smatra je dragocjenim podsjećanjem na izvrsnog književnika, antifašistu i političara čije sveukupno djelo zaslužuje pažnju i današnjih generacija. (Danko Travar)