Sjećanje na 11. septembar: Dan koji je promijenio tok historije

Na današnji dan 2001. godine, u samoubilačkom napadu otetim avionima na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, poginulo je oko 3.000 ljudi.

Svjetski trgovački centar u New Yorku, bio je kompleks od sedam zgrada. Dvije velike kule bliznakinje, koje su izgrađene 1972. godine, sa 415 i 417 metara visine, predstavljale su najviše zgrade na svijetu.

Kule su bile prepoznatljive po jednostavnim svjetlosnim ukrasima u kombinacijom sa podzemnom konstrukcijom.

Ovaj datum je svake godine posvećen sjećanju na tragediju 11. septembra 2001. godine, koja je potresla ne samo SAD već i ostatak svijeta. Historičari se slažu da je teroristički napad na SAD promijenio tok historije i da svijet nakon 11. septembra nije isti.

Svijet je tada upoznao Osamu bin Ladena. U napadu na SAD, poginulo je nešto manje od tri hiljade ljudi, a iz pepela simbola američke ekonomske moći izrasla je tada najveća teroristička prijetnja – Al-Qaida.

Tadašnji američki predsjednik George Bush objavio je rat teroristima, a nakon desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu.

Svjetska historija će se dijeliti na ono prije, i ono poslije 11. septembra, a ovaj datum će sigurno ostati upamćen kao dan u kojem se desio najveći teroristički napad ikad. (M.D.)