“DokuMfest” jedini bh. festival muzičkog dokumentarnog filma

Četvrti ”DokuMfest”, jedini bh. festival muzičkog dokumentarnog filma, održat će se u Zenici, u čitaonici Gradske biblioteke i klubu Zona, od 9. do 13. septembra.

Na četvrtom „DokuMfestu“ prikazat će se filmovi iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije sa žanrovski raznolikim pričama. Biser „dokuMfesta“ bit će noć posvećena zeničkom dokumentarcu, koji je u produkciji Televizije Zenica i Udruženja Zona muzike.

 „Film o zeničkoj muzičkoj sceni nazvan je Zenica blues: od Perviza do Arene koji autorski potpisuje Sanja Stević Mlađenović, za mene je to veliki trenutak na DokuMfestu“, kazao je Josip Dujmović, organizator dokuMfesta.

Posebna vrijednost filma je činjenica da je prvi film koji je nastao u lokalnoj produkciji, a jedan je od pokazatelja da se time počinje ostvarivati glavni cilj ”DokuMfesta”, poticaj domaćih autora u žanru muzičkog dokumentarnog filma.

U noći posvećenoj zeničkom dokumentarcu posjetitelji će imati priliku ekskluzivno pogledati detalje dokumetarca o Indexima, uz projekciju određenih inserata.

„BHT 1 već dvije godine priprema cjelovečernji dokumentarac koji još nije završen. Ekskluzivno za zeničku publiku autori filma, Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura, će biti gosti večeri i pričat će o zanimljivim stvarima koje se događaju kada radite na jednom takvom ambicioznom filmu“, rekao je Josip Dujmović, organizator festivala, koji ističe da će iduće godine premijera dokumentarnog filma o Indexima upravo biti u Zenici.

Zanimljiv sadržaj ”dokuMfesta” ove godine su i promocije novih muzičkih knjiga koje su objavljene u našem regionu. Primjerke knjiga, zenička publika moći će kupiti po promotivnim cijenama.

„ Najatraktivniji program je u ponedjeljak, 9. septembra, kada će ”Rockmark”, jedina muzička knjižara na Balkanu, predstaviti nekoliko novih knjiga poput  biografija „Štulić“ i ”Dave Grohl, ”Freddie Mercury“ kao i knjigu koja je nedavno izašla ”Woodstock““, dodao je organizator festivala.

Svi programi festivala počinju u 19sati, a raspored programa objavljen je na facebook stanici Zona muzike. Dokumentarci će biti reprizirani u klubu Zona za građane koji propuste promociju u Gradskoj biblioteci Zenica. (Irdina Nezić)