U Zenici jutros počeo rudarski neposluh

Najavljeni neposluh rudara zeničkog Rudnika mrkog uglja započeo je jutros u svim pogonima ovog Rudnika, a organizovan zbog blokade računa Rudnika, izvršene 29. augusta.

Podršku im je pružio Samostalni sindikat rudara Federacije BiH, koji je u Zenici jutros održao i press konferenciju, ali i rudari svih rudnika na prostoru Federacije, čiji su predstavnici takođe prisustvovali skupu.

“Rudarski neposluh će trajati sve do deblokade računa Rudnika mrkog uglja Zenica i Rudnika Breza, koji je u istoj situaciji kao i zenički”, poručio je ovom prilikom Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora federalnog Sindikata rudara.

“U cilju iznalaženja rješenja problema blokiranih računa zeničkog i brezanskog rudnika, za ponedjeljak, 09. septembra u Vladi Federacije sazvan je zajednički sastanak sa predstavnicima koncerna Elektroprivrede BiH i sindikata, i ukoliko račun u ponedjeljak ne bude deblokiran, najavljujemo za utorak, 10. septembra od 10 sati ujutru, pred zgradom Vlade Federacije BiH, proteste rudara svih rudnika sa prostora Federacije, a za 13. septembar  najavljujemo i štrajkove rudara u Zenici i Brezi, ali i štrajk upozorenja u svim ostalim rudnicima“, naglasio je Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara F BiH. (Vesna Jovanović)