1.590 redovnih studenata jednokratno će dobiti stipendiju od 600 KM

Vlada Zeničko – dobojskog kantona donijela je odluku o utvrđivanju visine stipendije i broja rata za isplatu u akademskoj 2018/2019. godini, za što je u budžetu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport opredijeljeno jedan milion KM.

Stipendiju u iznosu od 600,00 KM dobit će 1.590 redovnih studenata prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u BiH ili izvan BiH, od čega će 30 studenata koji studiraju za deficitarna zanimanja dobiti i novčanu nagradu u visini stipendije, tako da će stipendija za ove studente iznositi 1.200 KM.

“U odnosu na prošlu godinu, iznos stipendije je povećan za 40 KM. Neće biti isplate u ratama, nego će stipendije biti isplaćene jednokratno. Vlada će do kraja septembra doznačiti sredstva resornim općinskim i gradskim službama koje će izvršiti uplatu na tekuće račune studenata, a prema konačnoj listi koju je općinama i gradovima dostavilo resorno ministarstvo“, pojasnio je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Stipendiju su dobili svi studenti koji su ispunjavali kriterije, kao i prilikom dodjele stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK. Podsjetimo, početkom ljeta stipendije u iznosu od 800 KM za prvu te 1.200 KM za drugu i ostale godine studija, dobilo je 2.230 studenata iz boračke populacije, za što je u budžetu za 2019. godinu osigurano 2,44 miliona KM ili 400.000 KM više nego prethodne godine.

“U 2019. godini smo po prvi put uspjeli osigurati sredstva za dodjelu stipendija svim studentima koji su dostavili formalno ispravne aplikacije. Nastojat ćemo da tu politiku nastavimo i narednih godina, kako bi svi studenti dobili šansu da se obrazuju i grade svoju budućnost u Bosni i Hercegovini”, kazao je premijer Mirza Ganić.