Prvačići iz sedamnaest osnovnih škola dobili besplatne udžbenike

U Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, sinoć je upriličena manifestacija pod nazivom „Sretno, đaci prvaci“ za naše mlade sugrađane i njihove roditelje. Tom prilikom svim prvačićima iz sedamnaest zeničkih osnovnih škola, dodijeljeni su kompleti udžbenika.

Roditelji prvačića iskazali su zadovoljstvo ovim potezom, a koji je u potpunosti finansirala Gradska uprava Zenica, istakavši da će im podjela besplatnih udžbenika umnogome finansijski pomoći i smanjiti, ionako, visoke troškove.

Ovaj potez gradonačelnika i uposlenika Gradske uprave uveliko je finansijski olakšao nama roditeljima. Bilo kakva ušteda dobro dođe, a svi znamo da kupovina udžbenika iziskuje prilično visoke izdatke“, poručuje za portal Zenicainfo.ba, ponosni roditelj jednog zeničkog prvačića.

Naime, Grad Zenica već drugu godinu odvaja novac iz budžeta za osiguranje besplatnih udžbenika učenicima prvih razreda osnovnih zeničkih škola.
Ove godine, za oko hiljadu prvačića, obezbijedili smo oko hiljadu kompleta udžbenika, ali i prijevoz za zainteresovane škole. Stoga, za samu manifestaciju iz budžeta Grada, izdvojeno je oko 60.000 KM“, tvrdi Sumeja Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Đacima prvacima obratio se i gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je mladim Zeničanima zaželio puno zdravlja i sreće u, prema njegovim riječima, najljepšem životnom periodu.

„Cijenjene roditelje i učitelje želim još jednom podsjetiti da su, do mog dolaska na čelo Grada Zenica, političke stranke koje participiraju u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću godišnje, od građana, uzimale oko 300.000 KM. Zenica je prvi grad u BiH koji je zaustavio tu praksu i spomenuti novac preusmjerio djeci, omladini i nevladinom sektoru“, istakao je Kasumović u svom govoru.

S ovom praksom namjerava se nastaviti i u budućnosti, poručuju iz Gradske uprave Zenica.
(Lamija Pojskić)