Skupština ZDK dala saglasnost na Prostorni plan Grada Zenica

Skupština Zeničko – dobojskog kantona je na današnjoj sjednici jednoglasno dala saglasnost na Prostorni plan grada Zenice, za period 2016 – 2036. godine.

Ovaj dokument duže vrijeme bio je predmet sporenja na relaciji Gradska uprava u Zenici – kantonalna administracija, pri čemu je kao epilog cijele situacije bila stornirana realizacija projekata.

Povodom ove tačke dnevnog reda, od strane Kluba SDA, predložen je i prihvaćen zaključak, kojim se traži provođenje javne rasprave po pitanju konačne trase autoputa kroz naselje Nemila. Zaključak je podržan od strane 28 zastupnika dok je 5 bilo suzdržano, i bit će upućen Gradskoj upravi, Federalnoj vladi i Javnom preduzeću Autoceste FBiH.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili Prijedloge Odluka o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja ZDK, o dodjeli ovogodišnjih priznanja.

Dobitnik priznanja Počasni građanin ZDK je prof. dr. Ferid Muhić, dok su dobitnici Plakete Aldin Kajmaković, Sakib Mahmuljin, Semir Osmanagić, Amir Brka i Salih Jalimam – posthumno.

Inicijativa Vedrana Kasera za izmjene i dopune Zakona o osnovnoj školi, nije imala dovoljno glasova za usvajanje. (Šerif Babić)