Zenički književnik Abid Jarić dobitnik nagrade u Prijedoru

Abid Jarić, književnik iz Zenice, dobio je prvu nagradu na tradicionalnom književnom konkursu posvećenom uspomeni na doktora Esada Esu Sadikovića, održanom u Prijedoru. Bilo je to 14-to izdanje ovog konkursa.

Prijedorčani istrajno čuvaju uspomenu na svog omiljenog doktora, Esada Sadikovića, koji je ubijen u krvavom prijedorskom ljetu 1992. godine. Uz prigodnu akademiju koja se održava početkom augusta, organizatori već 14 godina raspisuju i konkurs za najbolju kratku priču. Uslov je da sadrži elemente humora i satire. Abid Jarić nam objašnjava otkud humor i satira, kao imperativ na konkursu posvećenom uspomeni na čovjeka koji je likvidiran u etničkom čišćenju.

“Njegovi sugrađani kažu kako je bio čovjek iskričavog duha koji je svijet posmatrao sa humorne strane. U jednom trenutku on se našalio i sa vlastitom smrću kada su ga odvodili iz logora Omarska, nakon čega je ubijen kod Sanskog mosta“, poručuje Jarić.

Nagrađena priča Abida Jarića nosi naziv „Mirakul iz malog mista“. To je, kaže on, kratka pripovjest o jednom malom mjestu u kojem svako svakog zna, malograđanskom duhu i događaju koji uzburka tu baru.

Jedna „nezgodna“ situacija izazove takvu reakciju stanovnika tog grada da dovodi do niza komičnih situacija, a na kraju, reklo bi se, i do sretnog završetka“, dodaje Jarić.

Prvu nagradu Abid Jarić je podijelio sa autorkom iz Sarajeva, Jasminom Hanjalić. Priznanje u Prijedoru mu naravno godi, ali Jarić je trenutno fokusiran na objavljivanje svoje prve knjige drama, te zbirke nagrađenih kratkih priča na konkursima u našoj zemlji i regionu.
(Danko Travar)