Rudari pogona Stranjani obustavili rad

Radnici prve smjene Rudnika mrkog uglja pogona Stranjani, nisu danas silazili u jamu. Naime oni su protestvovali zbog nedostatka dovoljnog broja radnika za izvođenje procesa rada.

Druga smjena je sišla u jamu, ali kako smo saznali ni oni neće raditi. Tokom dana predstavnici radnika su razgovarali sa menadžmentom, ali nikakav konkretan dogovor nije postignut.

“Prošli mjesec dali smo proizvodnju sa brigadom koja je brojala devet do 13 ljudi, 7.600 tona uglja. Sada radimo pripremu za nove pogone, ali nemamo ljudi jer su otišli u Raspotočje i još nikad se nisu vratili u naš pogon. Do sada su vratili 20 ljudi, a još je deset ostalo i tražimo da se i oni vrate da nam pomognu. Mi ovo više ne možemo izdržati”, kaže Sifet Fetić, predsjednik sindikata podružnice Stranjani.

Ovakav tempo rada neminovno doprinosi da radnici idu na bolovanja jer ne mogu izdržati, tvrdi naš sagovornik.

“Imali smo razgovore sa predstavnicima rudnika, ali nismo ništa dogovorili. Jutros smo imali informativni razgovor sa radnicima i odlučili smo se na štrajk. Neka nas zatvore ili neka rade šta hoće, ali ovo ne možemo izdržati”, kaže Fetić.

Sirovina u Stranjanima ima, ali nema dovoljno jamskih radnika, odnosno kopača. Obustava rada još uvijek traje, a kada će prestati zavisi od dogovora sindikata i menadžmenta.
(Nedžad Glibo)