Muzej grada Zenice objavio album ekološkog stripa

Muzej grada Zenice objavio je album ekološkog stripa. Prva je to publikacija takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Album ekološkog stripa po prvi put je nakon 14 godina okupio autore zeničke škole stripa koju je prije dvadesetak godina pokrenuo današnji direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević.

Neki od njih, poput Biljane Šafaržik, Besira Maglića i Zdravka Cvjetkovića već su odavno afirmisani u ovoj branši i van granica naše zemlje. „U biti smo na duhovit način nastojali da ukažemo na kontinuiran problem sa ekološkom zaštitom stanovništva Zenice. Rekao bih da su ove poruke jasne i u drugim gradovima koji su suočeni sa ekološkim nasiljem“, kaže Adnadin Jašarević.

Medij stripa kao oruđe u ekološkom prosvjetljavanju,ponajprije mladih generacija u svijetu odavno nije novitet. U našoj zemlji, kaže Jašarević, realtivno jeste. „Ovo je prvi put u našoj zemlji da neko objavi album ekološkog stripa a ja se nadam da će to biti putokaz ka ekološkom ozdravljenju grada“, poručio je on.

Originalne table stripova koje su sabrane u ovaj album, predstavljene su premijerno na izložbi koju je 18. maja, zenički muzej organizovao povodon Svjetskog dana muzeja. Cijeli projekat podržalo je Ministarstvo za zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona.(Danko Travar)