Arheološka iskopavanja o drevnoj prošlosti zeničkog prostora

Muzej grada Zenice u saradnji sa Akademijom nauka iz Beča organizuje arheološka iskopavanja na dva lokaliteta u Zenici. Dvanaest arheologa iz Bosne i Hercegovine i Austrije narednih će mjesec dana, pokušati pronaći nove dokaze o drevnoj prošlosti ovog prostora.

“Od sutra, prvi put nakon 1980 godine, počet će ozbiljna arheološka istraživanja na lokalitetu Gradišća i Kopila. Tim od 12 arheologa iz Bosne i Hercegovine i Austrija okupio se zahvaljujući projektu Muzeja grada Zenice i Instituta za evropsku i orijentalnu argeologiju Austrijske akademije nauka iz Beča. Radi se o iznimno značajnom projektu koji će se realizovati na dva lokaliteta”, kaže nam mr. Edin Bujak sa katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Na prostoru Gradišća pretpostavljamo da se nalazi šest predhistorijskih naselja a tu je iznimno zanimljiv lokalitet Gradina Kopilo.

Austrijska akademija nauka ima dugu istoriju saradnje sa institucijama sa Balkana, podsjeća dr Verena Tiedtke sa njihovog OREA instituta. Posebno su nam interesantne, kaže ona, predhistorijske humke na prostoru Zenice, što je vrsta iskopavanja koja do sada nije rađena na prostoru srednje Bosne.

“Po prvi put nakon više od stotinu godina, sada ćemo imati na savremene naučne načine iskopane grobnice jer su nam nalazi do sada dolazili slučajnim građevinskim radovima a ne sistematskim radom”, naglašava dr. Tiedtke.

Arheolozi iz dvije zemlje svoje će radove u Zenici započeti sutra, i ne kriju svoj optimizam kada je u pitanju njihov ishod i sticanje uvida u način života na ovom prostoru u periodu bronzanog doba. (Danko Travar)