FOTO: Završena vjersko-kulturna manifestacija “Lastavica 2019.”

Učenjem Lastavičke dove i klanjanjem podne-namaza na musali okončana je ovogodišnja višednevna vjersko- kulturna manifestacija Lastavica, koju je po jedanaesti put organizovalo Muftijstvo zeničko, uz finansijsku pomoć i drugu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Grada Zenice, MIZ-a Zenica, BH Telecoma i nekoliko zeničkih javnih preduzeća.

Program je počeo intoniranjem himne BiH i učenjem Kur'ana, a potom je glavni imam MIZ Zenica, Jakub ef. Salkica, ukazao na važnost podsjećanja za ljude, kazavši kako prvi dani mjeseca Zul-Hidždže vrijede više od zadnjih deset dana Ramazana, a da su zadnje noći Ramazana vrednije od ovih deset dana, te da ovo vrijeme treba provesti u ibadetu, dovi i istigfaru. Muftija zenički, hafiz Mevludin ef. Dizdarević kazao je da mu je čast biti na ovom mjestu i stajati pred vjernicima, te uputiti im nekoliko poruka bez ikakvih pretenzija.

“Lastavica više od hiljadu godina okuplja ljude, susreću se, ne samo čovjek sa čovjekom, već čovjek sa dragim Bogom i čovjek sa prirodom. Okupljanjem Bošnjaci tako stoljećima svjedoče svoje postojanje i svoju vjeru. Ovo jeste dovište, ali i prilika da se kroz jedan teferić družimo, razgovaramo i razmijenjujemo mišljenja i ideje”, naglasio je muftija Dizdarević, istakavši kako i bitka Bošnjaka protiv Austrougara pod Banja Lukom na isti ovaj dan prije mnogo godina ima sličnu simboliku: oba događaja potvrđuju da su muslimani Bošnjaci, da opstajemo i ostajemo ovdje, da imamo svoju vjeru, slobodu, državu i zajedništvo. I muftija sarajevski, Enes ef. Ljevaković u svom obraćanju je kazao da je Lastavica prilika da se sjetimo i svih onih koji su u bosanski ćilim utakli paradigmu bh. realnosti. “Dvije su vrijednosti i emanet ovakvih skupova koje ne smijemo iznevjeriti: vjera Islam i naša domovina. To su nam naši preci ostavili, neukaljane i neuprljane, i takve ih trebamo predati novim geneacijama” istakao je muftija Ljevaković. Lastavičku dovu proučio je muftija zenički hfz. Mevludin ef. Dizdarević, a kulturno-umjetnički program na platou Lastavice nastavili su članoci KUD “Preporod” Zenica. Svemu ovome prethodila su brojna tradicionalna sportska takmičenja. Organizacijski sve je proteklo u najboljem redu i vjerovati je da će Lastavica neometano nastaviti postojati i kao dovište, i kao zborište. Prisutne niko nije ni brojao.

Tekst i foto: Sinan Gluhić