Gužve u šalter sali, građani satima čekaju na ovjeru dokumenata

Kao i svake godine, i ovaj august obilježavaju ogromne gužve zabilježene ispred zgrade Gradske uprave.

Konkursne procedure za upražnjavanje radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama zahtijevaju ovjeru brojne dokumentacije, uslijed čega su građani primorani provoditi sate, a nerijetko i dane, u dugim redovima. Nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom ne kriju.

Pred zgradu Gradske uprave stigla sam jutros u 8 h, ali se ne nadam da ću sve zacrtano uspjeti danas završiti. Nekad sam primorana, uslijed nedostatka vremena, dokumente ovjeravati i kod zeničkih notara, što je, u suštini, dosta skuplje“ , tvrdi za Zenicainfo.ba Harisa Halilović.

Jutros, nešto prije 6h stigla sam pred zgradu Gradske uprave, te sam već tada ugledala pet ili šest ljudi koji su s istim razlogom tu. Primorana sam ovjeriti deset kompleta dokumenata. Zahvaljujući tužnoj činjenici da sam trenutno nezaposlena, ovjeru dokumenata ne moram plaćati. No, moje kolege, kojima ugovori traju do 15. augusta, svaki komplet moraju platiti po 2 KM“, poručuje naša sugrađanka Amira Bajramović.

Iako su izuzetno nezadovoljni višesatnim čekanjima i finansijskim troškovima, rijetko se ko od naših sugrađana odlučuje o ovom problemu javno govoriti. I sami ističu da je u pitanju dugogodišnji problem koji bi se, prema njihovom mišljenju, u budućnosti, trebao bolje regulisati. No, ni u vezi s ovim pitanjem nisu optimistični.(Lamija Pojskić)