Otvorena izložba pod nazivom “Nevestinski snovi i gradske nošnje”

Etnološka izložba pod nazivom “Nevestinski snovi i gradske nošnje” otvorene su večeras u Muzeju grada Zenica.

Dvije autorica iz Makedonije, Meri Stojanovi i Nada Genevska Bračik su se predstavile sa svojim djelima. Njihova djela predstavljaju kulturno historijski razvoj grada Bitolj i prelazak iz 19. u 20.vijek.

“Biitolj kao prvi grad napušta orijentalni način života i prihvata zapadni evropski način života. U kolekciji je prikazan prelaz iz orijenta u evropski zapadni stil i lokalni kostimi koji su tipični za Makedoniju kao gradske nošnje“, izjavila je autorica “Gradske nošnje” Nada Genevska Bračik.

Autorice se nadaju da će ove izložbe ojačati saradnju sa Gradskim muzejom Zenica i muzejom iz Bitolje.

“Izložba Nevestinski snovi se odnosi na tradicionalne kovčege, to su u suštini nevestinski kovčezi u kojima se nevestinsko ruho kada je nevjesta odlazila ili stupila u brak. Izložena djela prikazuju lokalne specifičnosti tradicionalnih kovčega, koji nažalost sada nemaju potrebnu vrijednost, nego to su djela muzejskih kolekcija najčešće, a ukoliko još postoje u nekim kućama postavljene su negdje sa strane”, kazala je autorica “Nevestinski snovi” Meri Stojanova.

Izložba pod nazivom “Nevestinski snovi i gradske nošnje” će biti otvorena dvije sedmice i može se pogledati u Gradskom muzeju Zenica. (Azra Dizdar)