Otvoreno pismo NK Čelika NSBiH zbog bezbjednosnih propusta domaćina

Nogometni klub Čelik, pobjedom nad Širokim Brijegom, odlično je otvorio novu sezonu Premijer lige BiH.

Pored pobjede i fantastičnog rezultata, uprava NK Čelika, poslala je otvoreno pismo Nogometnom Savezu BiH, u kojem iznose svoju zabrinutost o bezbjednosnim  propustima domaćina. Pismo vam prenosimo u cjelosti.

Otvoreno pismo NSBiH

“Pišemo Vam da iznesemo svoju zabrinutost, utiske i iskustva sa utakmice NK “Široki Brijeg” – NK “Čelik”, odigrane 22.07.2019. godine na stadionu Pecara u Širokom Brijegu. Naime, pored pobjede i fantastičnog rezultata našeg tima dužni smo da Vas kao nadležnu fudbalsku organizaciju obavijestimo o bezbjednosnim propustima domaćina.

Prije svega bi se zahvalili domaćinu na gostoprimstvu, ali gostoprimstvo i bezbjednost su dvije različite stvari. Iznenađeni smo prisustvom vrlo malog broja policijskih snaga i nedostatak graničnika i barijera obzirom da su navijači Širokog Brijega mogli prići kako žele, kako do dijela gdje se nalazi VIP gdje su bili smješteni članovi rukovodstva i igrači NK “Čelik”, tako i do navijača prilikom izlaska istih.

Smatramo da je najveći propust bio taj da je sa stadiona istovremeno dozvoljeno da izađu gostujući i domaći navijači što je i dovelo do incidenta, odnosno napada na autobus koji je prevozio navijače našeg kluba. Važno je i napomenuti da policija nije dozvolila zaustavljanje autobusa da bi se uradio uviđaj, na čemu su insistirali vozač autobusa i navijači. Policijski službenici to nisu dozvolili i rečeno im je da će se uviđaj uraditi par kilometara dalje, a nakon dolaska na tu lokaciju rečeno je da nemaju ovlasti jer su u drugom kantonu.

Pitamo Vas kako da se naplati šteta za polupani autobus i molimo Vas da upozorite na poštivanje zakona Bosne i Hercegovine. Koliko ta neizvjesnost i nesigurnost na stadionu Pecara ima uticaj na performanse igrača i rad stručnog štaba, prosudite sami i da li se svaka utakmica na Pecari treba proglasiti utakmicom visokog rizika?

Bez obzira na sve uprava NK “Čelik” će sa igračima, i zajedno sa navijačima učestvovati u nadoknadi štete i vraćanje autobusa u prvobitno stanje”, navodi se u pismu.

Napominjemo da NK Čelik, naredni susret igra u nedjelju, 28.07.2019. protiv starog rivala FK Sarajeva. Utakmica počinje u 20:30, na stadionu Bilino polje.