Predavanje na temu “Tri života sarajevske Hagade”

Danas je u Gradskoj biblioteci u Zenici upriličeno predavanje na temu “Tri života sarajevske Hagade”. Ovaj biser, ne samo književnosti, nego i likovne izvedbe nastao je u Španiji, boravio u Italiji, te se u konačnici skrasio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u Zemaljskom muzeju.

U pitanju je najpoznatiji artefakt koji posjeduje Zemaljski muzej BiH. Željeli smo približiti Hagadu svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, zbog čega smo danas u Zenici i organizovali spomenuto predavanje. Radi se o jednoj izuzetno rijetkoj knjizi. U svijetu postoji ukupno 14 takvih knjiga, a upravo u Sarajevu se jedna čuva“, poručuje za Zenicainfo.ba dr. sc. Ana Marić, načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH.

Sarajevska Hagada je primjerak pashalne hagade, jevrejskog iluminiranog kodeksa. Sama Hagada predstavlja jednu vrstu zbirke vjerskih propisa i predanja unesenih u molitveni red obilježavanja Pesaha, praznika kojim se slavi oslobođenje Jevreja iz egipatskog ropstva.

Posebnu su važnost ove knjige imale za vrijeme održavanja obredne porodične večere – sedera, kada su svi ukućani i gosti s knjigom u ruci, iz njih čitali ili pratili kazivanja o putu izlaska na slobodu, kao i sve što je u obrednom smislu vezano uz tu poznatu starozavjetnu priču.

Sarajevska Hagada, po svojim umjetničkim vrijednostima i historijskom značaju zauzima vodeće mjesto. Prije Zemaljskog muzeja BiH, u čijem je posjedu od 1894. godine, pripadala je sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen. (Lamija Pojskić)