UG “Vedro”: P(r)enjali smo Cetinu

Oko 50 planinara i zaljubljenika u prirodu ovu nedjelju je odlučilo s Vedrom provesti na Prenju i njegovom impresivnom vrhu Cetina koji leži na 1992 mnv.

Cetina ili Cvitina jedno je od najimpresivnijih lica planine Prenj koja dominira Jablanicom. Zbog dugog makadamskog prilaza, koji je blokiran za šira terenska vozila, rjeđe se posjećuje. Uspon je krenuo od škole u Glogošnici. Najprije su se planinari sa kamiona prebacili na početnu tačku ture, čatrnje na 960 mnv, odakle počinje pješački uspon oko 4 sata kroz bukovu i borovu šumu i dalje kroz unutrašnjost Prenja prema samom vrhu.

Planinarska avantura Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica ovoga puta se nastavlja na Romaniji.  Romanija je planina u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Prostire se jugozapadno od Sokoca, sjeveroistočno od Pala i istočno od Sarajeva. Najviši vrh je Veliki Lupoglav sa nadmorskom visinom od 1652 m. Na južnoj stranij iznad Pala, nalazi se Novakova pećina na 1515 m.n.v., čiji je naziv vezan za hajduka Starinu Novaka. Staza do Novakove pećine sadrži ojačane planinarske sajle gdje je potrebna povremena upotreba ruku prilikom penanja. Na zapadnoj strani, iznad Mokrog su Crvene stijene. Uspon kreće od Careve vode preko Novakovih njiva, do Vidikovca i Novakove pećine. Kružna je tura u trajanju do 5 sati hoda, ukupne dužine oko 15 km u oba pravca.

Sve dodatne infomacije vezane za avanturu na Romaniji možete naći na službenoj Facebook stranici Vedra.