U prirodu s oprezom: Kako se zaštititi od insekata

Ljeto, vrućine i lijepo vrijeme, vrlo često, nas nagnaju na odlazak u prirodu. No, prelijep prirodni ambijent može biti narušen ‘nervoznim stanovnicima’ te iste prirode.

Koji su to, na našem području, najčešći ‘napadači’, provjerili smo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane.

Najčešće stanovništvo ‘napadaju’ pčele, krpelji, komarci, stršljenovi i ose. Ubodi komaraca kod većine ljudi izazivaju samo blagu, alergijsku reakciju koja se manifestuje kroz crvenilo i svrbež. Mjesto uboda ne treba češati, nego bi ga trebalo rashladiti ili tretirati pojedinim antialergijskim kremama. Također, i ujedi krpelja se jako često javljaju tokom ljetnih mjeseci, i to najčešće kod osoba koje dosta vremena profesionalno provode u prirodi. Krpelji su prenosnici šesnaest poznatih bolesti, a jedna od najpoznatijih je Lajmska bolest. Nakon boravka u prirodi, svaka osoba bi se trebala pregledati i provjeriti nalazi li se krpelj na njenom tijelu. Svakako ni ‘ubodnu moć’ drugih insekata i kukaca ne treba zanemariti, poručuje za Zenicainfo.ba dr.Jasmin Durmišević.

No, koja je to najbolja preventivna zaštita od insekata?

Protiv uboda komaraca najbolje se koristiti repelentima, odnosno sredstvima koja, uslovno rečeno, tjeraju komarce od nas, a što se tiče krpelja, neophodna je odgovarajuća zaštita u vidu odjeće dugih rukava i dugih nogavica. No, bez obzira na spomenutu zaštitu, i dalje se preporučuje, već spomenuti, pregled. Ubod ose ili stršljena ne spada pod hitno medicinsko stanje, osim u slučaju alergije na ubod spomenutih insekata. U tom slučaju, neophodno se odmah javiti ljekaru“, tvrdi Durmišević.

Izbjegavanje jakih parfema, te kontrola obuće prije negoli ju ponovo obujemo dodatni su savjeti za što lakše izlaženje na kraj s nemilosrdnim insektima. (Lamija Pojskić)