MUP ZDK: 766 saobraćajnih nezgoda u prvih šest mjeseci ove godine

Tokom prvih šest mjeseci ove godine na području PU, u Zenici, policijskih stanica Centar, Crkvice i Nemila dogodilo se 766 saobraćajnih nezgoda, što je smanjenje 26,1 % u odnosu  na isti period predhodne godine.

U ovim nezgodama smrtno je stradala jedna osoba, povrijeđeno je 99 osoba, 87 lakše i 12 teže, navodi  portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, Aldina Alić.

U 101 nesreći uzrok je bila neprilagođena brzina uslovima puta, u 14 nezgoda vožnja pod dejstvom alkohola. Uzrocima saobraćajnih nesreća bila su i preticanja na nedozvoljenim mjestima, odstupanje od odstojanja, nepoštivanje vertikalne i horizontalne signalizacije itd.

“U proteklom periodu UP MUP-a ZDK je u okviru Operativnog plana poboljšanja bezbjednosti saobraćaja znatno intezivirala aktivnosti u segmentu bezbjednosti saobraćaja, a cilj je preventivno djelovanje, što znači da se intenzivnijim prisustvom policijskih patrola na magistaralnim putevima, povećanjem broja lokacija na kojima vršimo mjerenje i kontrole brzine kretanja vozila, te zavođenjem pojačanih saobraćajnih kontrola, nastojao smanjiti broj prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju, a na taj način su smanjeni i rizici nastajanja saobraćajnih nesreća”, kaže portparolka  Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, Aldina Alić.

Dodaje da ovim aktivnostima nastoje zadržati pozitivan trend u kontekstu rezultata koji su ostvareni i zabilježeni u proteklom periodu kada je evidentno značajno smanjenje  broja  poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama, i generalno smanjenje posljedica saobraćajnih nesreća.

“U svim našim aktivnostima, djelujemo vrlo transparentno i svim vozačima i učesnicima u saobraćaju dajemo informacije o broju i pozicijama mobilnih i stacionarnih radarskih sistema, te ih upozoravamo na njihovu obavezu poštivanja saobraćajnih propisa, kako bi na taj način zaštitili sebe i druge učesnike saobraćaja”, dodaje portparolka Alić.
(Zijada Ramić)