Šef Delegacije EU u BiH posjetio sjedište Zeničko-dobojskog kantona

zdk.ba

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark posjetio je sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastao sa premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u Vladi ZDK te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Razgovarano je o ulozi kantona u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a posebno nakon objavljivanja Mišljenja Evropske komisije u kojem je naveden niz preporuka koje održavaju obaveze BiH u kontekstu obaveze iz procesa stabilizacije i pridruživanja, ali i obaveza koje EU ima prema BiH u smislu pružanja podrške ovim procesima.

Teme razgovora bile su jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje kapaciteta koji su dostupni u ZDK-u za borbu protiv korupcije, a naglašena je i potreba postojanja konkretnih presuda u predmetima korupcije, a ne samo optužnica.

Ambasador Wigemark je istakao kako namjera EU nije bila da se ograniči izvoz iz BiH, nego da se radi o globalnim kvotama gdje se BiH natječe u izvozu u EU sa drugim zemljama. Napomenuo je kako su ove mjere trenutno predmetom revizije od strane EU, a konkretne mjere bi trebale biti objavljene početkom oktobra.

Također, razgovarano je i o problematici izvršenja presuda po tužbama budžetskih korisnika u ZDK. U Vladi smatraju da je rok od 13 godina za izvršenje ovih presuda, koliko traži Vijeće Evrope, izuzetno kratak period te da bi ekonomski stručnjaci trebali predložiti vremenski okvir uzimajući u obzir finansijske mogućnosti ovog kantona.

Tema razgovora je bila i raspodjela javnih prihoda u Federaciji BiH jer bi ZDK prema studiji Ekonomskog fakulteta u Zenici trebao da dobije dodatnih 20 miliona KM, što bi omogućilo lakše servisiranje obaveza prema izvršnim presudama, ali i veća izdvajanja za razvoj privrede.