Larisa Redžepagić Gavran / Kontracepcija u BiH: Tabu ili potreba?

U Bosni i Hercegovini odavno se izbjegava otvoreno pričati o kontracepciji osobito u adolescentskoj dobi. Nekako se misli da ako se „zaroni glava u pijesak“ (poput noja, kada vidi da je u opasnosti) problem neželjene trudnoće neće se ni desiti našoj djeci.

Piše: prof.dr.Larisa Redžepagić-Gavran, spec.obiteljske medicine

Prešutno se očekuje da će o sigurnom seksu djeca razgovarati sa svojim roditeljima, vršnjacima, nastavnicima ili da će ih o „ jedinom mogućem i dozvojenom seksualnom odnosu (onom u bračnoj zajednici)“ podučiti vjeroučitelji.  Unatoč našem društveno prihvatljivom izbjegavanju otvorenog razgovora o ovoj temi, neželjene trudnoće se i u BiH dešavaju godinama. Tako se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prošle godine porodilo čak 55 maloljetnica. Od tog broja, njih četiri imale su samo 15 godina, sa 17 godina su postale majke 44 porodilje, a sa 16 godina porodilo se njih sedam.

U isčekivanju opravdanog uvođenje predmeta seksualnog obrazovanja i u bosanskohercegovačkim školama koja za sada nailazi na osudu roditelja, ali i naše zajednice pročitajte šta o tome kaže medicinska struka!

Šta se podrazumijeva pod pojmom kontracepcije?

Kontracepcija ili sprječavanje začeća podrazumijeva sve metode koje sprječavaju nastanak neželjene trudnoće.

Koje su metode kontracepcije dostupne?

Najsigurniji način sprječavanja neželjene trudnoće ali i spolno prenosivih bolesti je apstinencija, tj. uopće ne stupiti u spolni odnos.  Preporučila bih da prije stupanja u seksualne odnose  mlada osoba prije svega razmisli zbog čega stupa u takav odnos, da li to radi zbog sebe i da li je sigurna u emotivnu povezanost sa partnerom i da li je svjesna da na taj način postaje žena i da može zatrudnjeti? Za bilo kakva pitanja o metodama kontracepcije i zaštiti od spolnih prenosivih bolesti u cilju očuvanja svog zdravlja i zdravlje partnera/ce posavjetujete se sa svojim obiteljskim liječnicima.

Prirodne i tradicionalne metode

Prirodne metode kontracepcije  predstavljaju način sprečavanja trudnoće temeljene na prepoznavanju „plodnih i neplodnih dana“ žene i na suzdržavanju od spolnih odnosa tokom plodnog razdoblja žene. Žena nauči pratiti svoj menstruacijski ciklus i procjenjuje ovulaciju i plodno razdoblje, te se u to vrijeme par suzdržava od spolnih odnosa.

Prirodne metode imaju nisku djelotvornost te se prvenstveno preporučaju za ostvarivanje željene trudnoće, a ne za zaštitu od neplanirane trudnoće.  Potrebno je precizno bilježenje podataka, ne mogu ih koristiti  djevojke s neredovitim ciklusima kao i mlade djevojke kod kojih je prošlo premalo vremena od prve menstruacije da bi mogle dobro poznavati svoj menstrualni ciklus i tačno predvidjeti duljinu sljedećeg menstrualnog ciklusa. Različita stanja (upale, stres i sl.) mijenjaju znakove koji se prate, te ne nemogu zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Najčešče korištena prirodna metoda u Bosni i Hercegovini je prekinuti snošaj, a on je niskodjelotvorna i vrlo nepouzdana metoda jer mala količina sperme može isteći i prije ejakulacije, a samo jedan spermij je dovoljan za oplodnju.

Barijerne (mehaničke metode)

Barijerna kontracepcijska sredstva kao što je kondom (prezervativ) djeluju kao mehanička barijera ulaska spermija u rodnicu i maternicu i time sprečavaju trudnoću. Također, istovremeno štite i od spolno prenosivih bolesti (SPB). Kondom treba koristiti pravilno i dosljedno. Nedostaci primjene kondoma: mogućnost nepravilnog korištenja, mogućnost pucanja tijekom spolnog odnosa kada treba postupiti kao da nije korištena zaštita (potražite savjet liječnika vezano uz SPB i hitnu postkoitalnu kontracepciju).

Hormonska sredstva

Uključuje razne oblike: oralnu hormonsku kontracepciju (pilule), flastere, intramuskularne injekcije, potkožne implantate, vaginalne prstenove, unutarmaternične uloške s dodatkom hormona (spirale). Najučinkovitija je kontracepcija u idealnih korisnica, sigurna upotreba, jednostavan način upotrebe, smanjenje krvarenja, izostanak bolova – koristi se i u terapijske svrhe, smanjuje rizik od razvoja raka jajnika, sluznice maternice i debelog crijeva, osteoporoze, omogućuje planiranje krvarenja.

Nedostaci primjene oralne hormonske kontracepcije: svakodnevno uzimanje, relativno visoka cijena, povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena koje su pušačice, pretile, imaju šećernu bolest, imaju povišen krvni tlak i/ili kolesterol te koje su u dobi iznad 40 godina i ne štite od SPB. Kod uzimanja oralne hormonske kontracepcije potrebno je kontrola i nadzor liječnika (obiteljske medicine i ginekologa).

Hitna kontracepcija: na raspolaganju vam je u slučaju da neki od ovih oblika kontracepcije zakaže. Postkoitalnu kontracepciju treba primijeniti do 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa u obliku tablete. Treba naglasiti kako je popularna tableta za “dan poslije” iznimno učinkovita u sprječavanju trudnoće ukoliko se primijeni prema uputama, tj. do tri dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Hitne kontracepcijske tablete nisu namijenjene za redovitu upotrebu zbog visokog sadržaja hormona, stoga ih treba primjenjivati samo u hitnim slučajevima. Prednost ove metode je što uključuje znatno manje nuspojava i zdravstvenih rizika u odnosu na tzv. tablete za pobačaj ili izazvanog prekida trudnoće obavljenog u bolnici.

Napomena: tableta za “dan poslije” izdaje se isključivo putem liječničkog recepta! Njena se cijena u BiH kreće oko 40 KM. 

Kiruške metode ili trajne metode kontrole rađanja

Ženska sterilizacija – podvezivanje jajovoda. Ukoliko se nakon ovulacije spriječi prenos jajne stanice  na putu do maternice, ne može nastati trudnoća. Nije mi poznata zakonska regulative niti gdje se ova metoda kao vid  kontracepcije radi u BiH.

Muška sterilizacija – vazektomija. Ovo je zahvat kojim se podvezuju sjemenovodi i time blokira izlazak spermija iz testisa, i na taj način ne može doći do oplodnje jajašca, niti će nastati trudnoća. U najvećim kliničkim centrima u BiH  u posljednje dvije godine nije zabilježen nijedan slučaj podvrgavanja muškaraca vazektomiji, razlog je vjerovatno što bi muškarci to doživjeli kao da gube svoju muškost.

Dragi roditelji, nastavnici i ostali sudionici naše zajednice nemojmo dozvoliti da nam se zbog tabu tema (sigurni seks i kontracepcija), događaju maloljetničke trudnoće, koje drastično mijenjaju jedan mladi život, nego im pomognimo da se adekvatno i kvalitetno pripreme za ulazak u svijet spolnosti i da na taj način sačuvaju svoje zdravlje!

Tekst preuzet sa portala radiosarajevo.ba.