Izložba “Pjesma stvorenja” otvorena sinoć u Gradskoj sinagogi

Povodom manifestacije “Prorok u gradu SV. Ilija” u prostorijama Gradske sinagoge, sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Pjesma stvorenja“. To je hvalospijev koji je napisao sv. Franjo prije 800 godina, a cijela tematika izložbe je vezana za franjevački red, Franju i pjesme stvorenja.

Na izložbi su prezentovana umjetnička djela za koja se može reći da su duhovna, jer umjetnost produhovljuje cijeli svemir i sveti Franjo sa svojim zanosom u Pjesmi stvorenja potiče na to.

Kroz stvorenu stvarnost slavi se stvoritelj, i kroz nju se zahvaljuje za sve stvoreno, ona nas stalno okružuje i od nje živimo, a često se zaboravlja na nju, zaboravljamo zahvaljivati za vodu, zrak, itd.

„Htjeli smo da takva jedna izložba dođe ovdje, a koncept ove izložbe dogodio se ove godine, jer je ove godine bila jedna kolonija na tu temu u našem Franjevačkom samostanu u Visokom. Sva djela koja su izložena uglavnom su nastala na toj koloniji u toj tematici. Izloženo je oko 20 različitih djela, to su umjetnici iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine“, kazao je župnik, fra Marko Kepić.

Župnik se nada da će ova izložba uspjeti u tome da svi građani koji posjete izložbu, osjete blizinu i snagu, te zanos koju je ovaj svetac imao prema svemu stvorenom, i to bi bila neka poruka ove izložbe.

„Ova izložba je jednostavno jedno proročanstvo u gradu, da nam dovikne koliko nas dobra okružuje, a tako malo zahvaljujemo i radujemo za to“, ističe župnik, fra Marko Kepić.

Većina izloženih umjetničkih djela su posuđena iz Franjevačkog samostana Visoko.

Direktor Gradskog muzeja Zenica, Adnadin Jašarević kazao je „Smatram da svi pismeni ljudi u ovoj zemlji znaju da su franjevci čuvari Bosanske kulture i baštine. Oni to dokazuju unazad nekoliko stotina godina, šta je sve prejahalo preko Bosne, a upravo franjevci su sačuvali našu historiju i naše kulturno blago i predstavljaju ga i danas, i stoje čvrsto na bedemima naše države”.

Izložba pod nazivom „ Pjesma stvorenja“ može se pogledati u Gradskoj sinagogi i će biti otvorena 15 dana. (Azra Dizdar)