Vanredna sjednica PFBiH: Rebalans budžeta i Zakon o pravima demobilisanih boraca

U toku je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj zastupnici između ostalog razmatraju prijedlog rebalansa federalnog budžeta.

Budžetske izmjene predložila je Federalna vlada kako bi se osigurala sredstva za primjenu novog Zakona o pravima demobilisanih boraca, kojeg bi trebalo da razmatraju oba doma federalnog parlamenta i koji će se danas naći pred zastupnicima Predstavničkog doma.

Tekst ovog zakona je prethodno usaglašen sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja.

„Zakonom se predviđa da pravo na novčanu naknadu može ostvariti demobilisani branilac sa navršenih 57 godina života, pod uslovom da je u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH bio najmanje godinu, da je nezaposlen duže od 12 mjeseci i da ostvaruje prihode u iznosu do 50 posto minimalne penzije isplaćene u decembru 2018. godine. Od nas imaju zeleno svjetlo, ali samo zato što se time bar djelimično udovoljava boračkim zahtjevima“, izjavio je za RTV Zenica Fuad Memić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Zeničko – dobojskog kantona.

Sredstva za novčane naknade demobilisanim borcima sa navršenih 65 godina života, koji ne ispunjavaju ove uslove, trebalo bi da se obezbijede iz budžeta kantona.

Prema Memićevim informacijama, planirano je da se u prvom kvartalu primjene ovog boračkog zakona „riješi“ ukupno 20 hiljada demobilisanih boraca, za što je potrebno obezbijediti oko 25 miliona maraka. (Sanja Stević)