Večeras u BNP-u: Javni razgovor “Kako pamtiti Srebrenicu”

Srebrenica je jedan od općeprihvaćenih simbola rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i simbol ljudskog stradanja te anticivilizacijske politike u Evropi na kraju 20. stoljeća.

Možda i najteže pitanje s kojim se suočava jedna zajednica nakon pokušaja njezina potpunog uništenja jeste pitanje kako pamtiti zločin ovakvih razmjera!?

Kakvo je mjesto srebreničkog genocida u kolektivnom, komunikativnom i kulturnom pamćenju Bosne i Hercegovine, ali i pamćenju Evrope i svijeta? Kako strategiju kulturnog pamćenja orijentirati tako da srebrenički genocid postane simboličko mjesto globalne nepravde, zločinačke politike te sumraka civilizacije!?

Izlazak iz štampe knjige Srebrenica MCMXCV Izdavačke kuće Vrijeme povod je da se povede javni razgovor o svim tim pitanjima koja nadilazi granice bosanskohercegovačke zajednice.

Javni razgovor pod nazivom “Kako pamtiti Srebrenicu“ biti će upriličen u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici 10. 7. 2019. godine u 20 sati, a u njemu će sudjelovati: Emir Suljagić, Selvedin Avdić, Muamer Spahić, Dževad Drino, Enis Omerović i Kenan Zekić.