Pet projekata u pripremi za novu sezonu zeničkog BNP-a

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u toku su intenzivne pripreme za pet novih projekata čije se premijerne izvedbe očekuju u prvoj polovini jubilarne 70. sezone.

Projekat čijom premijernom izvedbom će biti zvanično ispraćen u mirovinu dugogodišnji glumac BNP-a Mugdim Avdagić je monodrama, prema dramskom tekstu zeničkog autora Nedžiba Smajlovića. Premijerna izvedba ove predstave se očekuje na samom početku 70. jubilarne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Dječija, omladinska i lutkarska scena zeničkog BNP-a, obnavlja uspješnu saradnju sa bugarskim pozorišnim tandemom Darkom Kovačovskim i Nađom Vasilevom. U pripremi je nova lutkarska predstava „Pinokijeve avanture“ u režiji Darka Kovačovskog, dok je Nađa Vasileva zadužena za kreaciju lutaka i likovno oblikovanje predstave u kojoj igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta: Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Ermina Nišić, Adna Hasanić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Premijerna izvedba ove predstave je zakazana za subotu, 21. septembra.

Početak 70. sezone zeničkog BNP-a u mjesecu oktobru, obilježit će i premijerna izvedba predstave „Meso“, prema tekstu hrvatske spisateljice Lane Šarić, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Dječije omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i Teatra Kabare Tuzla. Predstava „Meso“ je završni ispit studentice drugog ciklusa Glume na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla Adne Hasanić, dugogodišnje članice Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene i pripravnice ove teatarske kuće. Kostimografija i scenografija predstave je povjerena Mensuru i Eni Begičević, a muzika Semiru Gosiću i bendu CDC Tuzla.

Također, u toku su probe za premijerne izvedbe predstave „Othello“, prema čuvenoj drami Williama Shakespearea, u režiji Nine Nikolić i u međunarodnoj koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Produkcije „Peripetija“ i Makedonskog narodnog teatra. Prva premijerna izvedba predstave se očekuje 16. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu u okviru Evropske noći teatra. Druga premijerna izvedba biće održana 4. decembra u Makedonskom narodnom pozorištu Skoplje. U predstavi igraju glumci iz ansambla BNP-a: Enes Salković, Saša Handžić i Zlatan Školjić, glumci iz Makedonskog narodnog teatra Skoplje: Darja Rizova, Tina Trpkoska i Gjorgi Jolevski, te gostujuće glumice i glumci: Dženana Džanić, Aksel Mehmed i Aleksandar Mihajlovski. Za dramaturgiju predstave je zadužena Tamara Barackov, scenografija je povjerena Višnji Vujović, a kostimografija je povjerena Ivana Karanfilovska Ugurovska.

Za mjesec decembar u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na Maloj sceni „Žarko Mijatović“, u pripremi je i premijerna izvedba autorskog projekta bosanskohercegovačke rediteljice Selme Spahić, radnog naziva „Plaža“. U predstavi igraju Selma Mehanović, Lana Delić, Adis Mehanović i Zlatan Školjić.