Godišnji odmor – “Koliko para, toliko muzike”

Sezona ljetovanja i godišnjih odmora uveliko je počela. No, vesele li se naši sugrađani predstojećim ljetnim mjesecima, i hoće li moći godišnji odmor provesti onako kako to i zaslužuju, odlučili smo provjeriti.

Posjetivši zeničku turističku agenciju „Biss-tours“, od uposlenika saznajemo da su i više nego zadovoljni zainteresovanošću građana za njihovim ovogodišnjim ponudama.

Marin Rašić, turistički referent

„Najpopularnije turističke destinacije među Zeničanima svakako su Turska, Hrvatska i Crna Gora. Dok se u Turskoj naši sugrađani najčešće odlučuju za područje Antalije, u Hrvatskoj preferiraju Makarsku rivijeru. U Crnoj Gori, pak, najčešće biraju gradove poput Budve i Herceg Novog“, poručuje za Zenicainfo.ba Marin Rašić, turistički referent.

I dok podaci uposlenika spomenute agencije govore da se nerijetko naši sugrađani odlučuju potrošiti i po nekoliko hiljada maraka na dobar godišnji odmor, birajući ekskluzivne destinacije sa all inclusive ponudama, naši slučajni prolaznici tvrde dosta suprotno.

Oko 50% naših ispitanika, na samo pitanje planiraju li uopće godišnji odmor provesti van granica Bosne i Hercegovine, odgovorilo je negativno. Kao razlog ističu lošu finansijsku situaciju. Ostatak anketiranih osoba navodi, već spomenute, Tursku, Hrvatsku i Crnu Goru, svojim ovogodišnjim izborom.

Dakle, kao i obično, novčana primanja, ali i ustaljene navike, dobrim dijelom diktiraju slijed životnih odluka. No, ljetna sezona je u punom jeku. Kakva će statistika biti u septembru, po okončanju same sezone, ostaje da se vidi. (Lamija Pojskić)