Tokom ljeta povećana opasnost od krađa i obijanja

Dolaskom ljeta nastupila je sezona godišnjih odmora, građani odlaze na višednevne odmore na more, planine, a sa time se povećala opasnost od krađa i obijanja domova građana.

Lopovi nisu aktivni samo u ljetnoj sezoni već i vikendima kada većina ljudi napušta svoje domove i odlaze na izlete i vikendice.

Prioritetni zadatak policije je da štiti građane i njihovu slobodu, imovinu, institucije ove države i da na osnovu toga razvija strategiju kako da odnosi policije i građana budu na zavidnom nivou. Plan je da i oni aktivno učestvuju na poboljšanju bezbjednosti za sve ljude i zajedno sa njima djeluju na osnovu projekata kroz forume bezbjednosti.

„Mi imamo trajnu stategiju za rad policije u zajednici, koja ima za cilj da približi svakog građanina policiji i samim tim da bezbjednost bude unutar lokalne zajednice“, kazao je Ranislav Milešić, šef Odsjeka za odnose sa javnošću, analitikom i planiranjem.

Iz MUP-a Zeničko – Dobojskog kantona savjetuju na koji način se može zaštiti imovina, koje mjere predostrožnosti  trebaju poduzeti kako bi provalnike zaustavili ili im bar otežali posao.

“Kada idu na godišnji odmor, građani mogu na ovaj način da se zaštite, da svoje aktivnosti ne objavljuju na društvene mreže, jer to koriste kriminalci da prate građane i znaju da odlaze na odmore i na koliko, treba se strpiti, sačekati da se vrate sa odmora pa onda objavljivati na mrežama. Na javnim mjestima kao što je ulica, kafići, ne treba javno pričati da planirate igdje ići i na koliko dugo. Žargonski rečeno svi lopovi planiraju krivična djela, provale, tipuju stanove u kojima ima vrijednosti poput zlata, novca, skupih uređaja“, savjetuje Milešić.

A kada već idete na odmor povjerite svoje dragocjenosti  u trezor ili kasu, a ključeve komšijama ili prijateljima kojima vjerujete. Ako bi došlo do provale neophodno je da ostavite svoj broj telefona, ali osim toga ističe „Svaki građanin treba isključiti sve elektične uređaje , telefone, vodu kako ne bi ugrozili svoje prve komšije i prijatelje“.

Kada je u pitanju bezbjednost, provale i teške krađe u Zeničko – Dobojskom kantonu statistički podaci govore sljedeće, „ Što se tiče sigurnosti, mi smo u vrhu na području FBiH“, izjavio je Milešić.

Osim redovnih, policija ima i druge aktivnosti u određenim periodima i situacijama kada pojačavaju patrolnu službu na dijelovima gdje je centar zbivanja, i poruka iz MUP-a je ukoliko primjetite sumnjivo lice da ih pozovete, kako bi na vrijeme spriječili eventualne nepoželjne događaje. (Azra Dizdar)