Penzija nam traje pola mjeseca, zadužujemo se

Građani Zenice ali i Bosne i Hercegovine teško žive, kreditno se zadužuju, na crno zarađuju, ali i oni koji imaju normalne poslove jedva da uspiju spojiti kraj s krajem.

Prihodi su postali manji od troškova života i jedva da mogu pokriti osnovne potrebe svakog građana.

Platežna moć građana i potrošačka korpa su u sve većem disbalansu. Penzioneri su postali najugroženiji, ali nisu jedini, čak i oni kod kojih je više članova porodice zaposleno ne prolaze bolje.

„Pola mjeseca mi može biti penzija, a kad će biti povećanje i da li će biti, ne znam. Jedva preživljavam, zadužim se pa onda vraćam, odem u crveno 300 KM jednu penziju i tako u krug“, izjavila je penzionerka.

Stanje postaje teže i neizdrživo, no niko ne poduzima zanačajnije akcije da ovu agoniju umanji, a da ne govorimo o tome da poboljša životni standard građana.

“Mjesečna primanja nam nisu dovoljna, sve ovisi o robi i njenoj kvaliteti, što je roba kvalitetnija samim tim i naša primanja se povećaju, ali teško je jer moramo plaćati porez, dadžbine na pijaci i sve nas to ubija“, ističe prodavač na zeničkoj pijaci.

Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosi oko 2.019 KM, a prosječna plata u FBiH, koja je otprilike oko 900 i nešto maraka ne može pokriti ni polovinu potrošačke korpe.

“Da nešto sa strane zaradi, malo uštedi , ali opet je to nedovoljno, ali se pitam kako oni koji nemaju nikakva primanja prežive, čudim se i divim tim ljudima“, poručuje kupac na zeničkoj pijaci.

Teška ekonomska situacija, razlog je što sve više mladih spas traži izvan granica naše države, dok vlasti za sada sve to nijemo posmatraju. U međuvremenu raste broj autobuskih i avionskih linija za Njemačku, u jednom pravcu. (Azra Dizdar)