Duvački orkestar iz Zenice na evropskoj turneji

Duvački orkestar iz Zenice će u vremenu od 4. do 10. jula, otputovati na drugu ovogodišnju veliku Evropsku turneju i to u Francusku i Belgiju.

Riječ je o Festivalu na sjeveru Francuske u gradu Douai u regionu Nord-Pas-de-Calais odnosnu o festivalu „divovskih figura“, koji uključuje oko 100 masivnih skulptura likova iz lokalnih legendi koji sudjeluju ulicama i koje se slave kao „počasni gosti“ na proslavama diljem grada.

Divovi u Douaiju koji su poznati od 1530. godine su važna tradicija u tom gradu i njihova važnost znači da su gotovo smatrani pravim ljudima. Dio su flamanske tradicije uvezene iz Španije i Portugala koja se još uvijek slavi i preko granice u Belgiji. Tim povodom se svake godine organizuju veliki festivali na kojima sudjeluje veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta i smatra se jednim od najvećih festiavala u godini.

Duvački orkestar na ovo putovanje kreće zajedno sa Mostarskim mažoretkinjama s kojima ima izvrsnu saradnju već duži niz godina, a na ovom festivalu će biti jedini predstavnici Bosne i Hercegovine. Ovo će biti drugi put u ovoj godini da orkestar putuje na evropsku turneju, i predstavlja boje Bosne i Hercegovine u mnogim evropskim prijestolnicama.
(Ajna Nikontović)