FHMZ: U narednim danima od 33 do 35 stepeni

Prema najavama meteorologa, evropski kontinent će vrlo brzo zahvatiti toplotni val, te će kako se tvrdi, temperature zraka dostizati visine i do čak 46 stepeni.

S tim u vezi, provjerili smo s Federalnim hidrometeorološkim zavodom kakva se situacija očekuje u našoj zemlji.

„U narednih nekoliko dana najviše dnevne temperature zraka kretat će se između 33 i 35 stepeni celzijusa.“

Iako se u našoj zemlji ne očekuju već spomenute ekstremne vrućine, provjerili smo na koji način će ove vremenske prilike utjecati na Bosance i Hercegovce.

U srijedu i četvrtak očekujemo pojavu tropskih noći, odnosno noći kada će se minimalne temperature zraka kretati iznad 20 stepeni celzijusa, te bi ta situacija mogla stvarati problem stanovništvu. Nedostatak svježine u noći, lošiji, odnosno nemirniji san, pogađat će osjetljiviji dio bh. populacije“, navode za Zenicainfo.ba iz biometeorološkog centra.

Kako se tvrdi na stranici Severe Weather Europe, Španci, Francuzi i Italijani će se suočavati s ekstremnim temperaturama. No, spomenute vrućine, barem što se tiče Severe Weather Europe, neće se dugo zadržati, te bi posljednji dan toplotnog udara u većini evropskih zemalja trebao biti petak, nakon čega bi nad Evropom trebala početi djelovati hladnija fronta. (Lamija Pojskić)