Zvizdić: Građani ne smiju ispaštati zbog lošeg plana rekonstrukcije u Vranduku

Na višesatna, svakodnevna čekanja građana ispred tunela Vranduk II konačno se oglasio i jedan od predstavnika političkog državnog vrha.

Naime, situacija o kojoj danima Zenicainfo.ba izvještava svoje čitaoce, nije prošla nezapaženo ni kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića.

„Naravno da je rekonstrukcija dotrajalih puteva, mostova i tunela poželjna i neophodna, kako bi se povećao njihov kvalitet i unaprijedila sigurnost putnika, ali ‘hokus-pokus’ način na koji se to trenutno radi, a evidentno planira i u budućnosti, je nedopustiv, jer je van logike i standarda struke. Davati izjave iz ugodno rashlađenih direktorskih kabineta da ne postoje alternativni pravci, iako ih očito niko i nije pokušao naći, i istovremeno pozivati građane i privrednike na strpljenje dok satima čekaju na temperaturama od trideset ili četrdeset stepeni, je nekorektno, pa i drsko“, navodi Zvizdić u saopćenju.

Nadalje, pozivajući na manjak odgovornosti i nestručnost, Zvizdić dodaje:

„Kako drugačije shvatiti obrazloženje JP „Ceste Federacije“ u kojem se kaže da se sanacija regionalne ceste R445 Nemila – Zenica očekuje početkom sedmog mjesec?. Kada će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovaj alternativni pravac, dok će teretna vozila i dalje prometovati kroz tunel Vranduk jednom trakom naizmjenično. Jedino logično pitanje koje preostaje poslije ove bizarne izjave, koja dolazi poslije višemjesečnog saobraćajnog kolapsa, jeste zašto prije rekonstrukcije tunela Vranduk nije prvo završen alternativni pravac?“

Na koncu, zapitavši se jesu li predstavnici JP „Ceste Federacije“ uradili sve što je u njihovoj moći da se pronađe alternativni pravac, predsjedavajući VM BiH tvrdi da je bez osjećaja za potrebe građana, bolesnih osoba, privrednika, učenika, studenata itd., praktično prekinuta jedna od najvažnijih „žila kucavica“ za promet ljudima i robama u BiH, čime je, prema njegovom mišljenju, načinjena velika šteta za privrednike i ekonomiju BiH. (L.P.)