Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja juna

Iako je jučerašnja oluja praćena gradom napravila štete na poljoprivrednim usjevima, za mnoge je to bilo istinsko osvježenje. U nižim temperaturama uživaćemo još nekoliko dana, pa nam, prema prognozama meteorologa ponovno slijede vrući dani i tropske noći.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju za sutra oblačno vrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom. Padavina će biti i u Hercegovini. U četvrtak će biti sunca prijepodne, a u ostatku dana ponovno naoblačenje. Temeperature inače do kraja sedmice ne bi trebale prelaziti 30 stepeni. Tako će biti do kraja ove sedmice, kada nam se vraća vruće ljeto, koje će već i kalendarski nastupiti.

„Od 24. do 30. juna, prema raspoloživim podacima, uslijed južnog strujanja, prognozira se toplije i stabilnije vrijeme, s više sunčevih intervala. Makismalne temperature prelaziće 30 stepeni Celzijusa, a nije isključena ni pojava tropskih noći. Maksimalne jutarnje temperature biće od 15 do 22 stepena, a najviše dnevne kretat će se od 27 do 35 stepeni“, kazao je za ZenicaInfo.ba  Dženan Zulum, dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

„Ovo je sigurna petnaestodnevna prognoza Zavoda“, dodaje Zulum.

Dakle uživajmo još narednih pet šest dana u osvježenju koje je nastupilo jučer. Bilo bi dobro obaviti i neke važnije poslove u toku sedmice, koji iziskuju duži boravak vani. Od početka sedmice, ko može na more, bazene, uz rijeke ili naprosto u što deblji hlad. (A. Huskić)