Ponos grada slavi rođendan – na današnji dan prije 74. godine osnovan NK Čelik

Staro Bilino polje foto: Wikipedia

Dva mjeseca nakon što je u Zenicu stigla sloboda, na inicijativu grupe veterana i entuzijasta formiran je nogometni klub Čelik.

U maju 1945. godine odlučili su da osnuju nogometni klub, kojem su dali ime „Čelik“, što simboliše grad čelika i metalurgije. Kao zvaničan datum osnivanja i datum obilježavanja rođendana zapisan je 16. juni. Nakon osnivanja, nogometni klub Čelik se ubrzo uključuje u sistem takmičenja i počinje da nastupa u Republičkoj ligi. Pored Čelika tu su još Velež, Borac Banja Luka, Jedinstvo Bihać, Proleter Teslić, Sloboda Tuzla, FK Bratstvo Travnik, FK Udarnik i FK Sloboda Sarajevo. U sezoni 1946./47. Čelik u jakoj konkurenciji osvaja četvrto mjesto. Nakon toga dolazi do reorganiziranja takmičenja. Čelik se našao u Drugoj grupi Sarajevske podsavezne lige gdje je osvojio prvo mjesto. Do 1953. Čelik nije zabilježio neke veće uspjehe. Vrši se reorganizacija kluba i stvara se jači klub sa većim pretenzijama. Tada FK Čelik mijenja ime u FK Zenica. U sezoni 1953./54. FK Zenica trijumfira u Republičkoj ligi i ulazi u kvalifikacije za ulazak u Drugu saveznu ligu. Protivnik je bila FK Šumadija iz Aranđelovca. Prvu utakmicu Zenica je dobila 4:0, a drugu izgubila 2:0. Tako se FK Zenica plasirala u Drugu saveznu ligu. Iako učestvujući prvi put, FK Zenica u jakoj konkurenciji osvaja prvo mjesto. Nakon toga dolazi do ponovne reorganizacije takmičenja. Druga savezna liga je podijeljena na zone. Zenica se takmiči u zoni A. Osvaja prvo mjesto i stiče pravo učešća u kvalifikacijama za Prvu saveznu ligu. Protivnik joj je ekipa FK Lovćena iz Cetinja. U Cetinju je ekipa Zenice izgubila 2:1, dok je u Zenici susret završen 0:0. Zenica se nije uspjela plasirati u Prvu ligu. Bilo je to u sezoni 1955./56. Zenica nastavlja sa igranjem u Zonskoj ligi. U sezoni 1956./57. osvaja drugo mjesto, šok u sezoni 1957./58. gubi odlučujuću utakmicu protiv FK Rudara u Kaknju sa 1:0 i ne ulazi u Drugu saveznu ligu.

Narednih godina ekipu Zenice zahvata velika kriza. Nakon dugih pregovora dolazi do ujedinjenja FK Zenica i mjesnog rivala FK Željezničara. To se dešava 1959. godine. Novi klub dobija ime Radnički. Medutim, fuzija ne daje željene rezultate i u sezoni 1959./60. FK Radnički mijenja ime u FK Čelik. Dolaze bolji dani za klub, koji ubjedljivo osvaja prvo mjesto u Zonskoj ligi i ulazi u kvalifikacije za Drugu saveznu ligu. U finalu Čelik igra 2 utakmice protiv ekipe NK Borova. U prvoj utakmici na stadionu Blatuša bilo je 2:1 za Čelik, dok je u drugoj u Borovu bilo 0:0. Čelik je postao drugoligaš i ubrzo počinje da kuca na vrata Prve savezne lige. Čelik se takmiči u drugoj ligi – zapad. U sezoni 1963./64. ekipa Čelika u Zagrebu gubi odlučujuću utakmicu za ulazak u Prvu saveznu ligu. NK Lokomotiva je pobijedila 2:1.

Ostatak teksta o historijatu NK Čelik pročitajte na linku: https://bs.wikipedia.org/wiki/NK_%C4%8Celik